Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Αυτές είναι οι κρίσιμες ημέρες του 2014

Της Δήμητρας Καδδά

Στις 23 Απριλίου θα επικυρωθεί από την Eurostat το πλεόνασμα του 2013, ανοίγοντας το δρόμο για το θέμα χρέος αλλά και για τις παροχές που προανήγγειλε στο διάγγελμά του  ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.  Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα είπε κατ επανάληψη χθες ότι μεγάλο τμήμα αυτού θα διατεθεί «στους πιο αδύναμους και πιο αδικημένους» καθώς «η ώρα της ανταμοιβής πλησιάζει».      
    

Το ζήτημα «χρέος» θα ανοίξει μεν τον Απρίλιο αλλά δεν αναμένεται να «κλείσει» οριστικά παρά μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.  Και πολύ πιο πριν η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει επιτυχώς από τις συμπληγάδες του Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου διασφαλίζοντας συμφωνία για τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ. 

Τα «δύσκολα» έχουν ήδη αρχίσει στις εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με τους δανειστές. Θα φανούν όμως λίγες ημέρες μετά την έναρξη της ελληνικής προεδρίας του 2014. Η τρόικα σύμφωνα με πληροφορίες ανέβαλλε για μερικές ημέρες, για την 13η Ιανουαρίου την έλευσή της στην Αθήνα για να μην «συμπέσει» με τις εκδηλώσεις:  Η τελετή Έναρξης έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου  και θα ακολουθήσει την ίδια ημέρα Επίσκεψη του Κολεγίου των Επιτρόπων στο Ζάππειο Μέγαρο.

Την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου το σκηνικό αλλάζει, οι εκπρόσωποι προγραμματίζουν κάθοδο σε «πλήρη» αποστολή που θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το πρώτο Eurogroup του 2014 με στόχο τη συμφωνία: οι δανειστές θέλουν ηρεμία λόγω ευρωεκλογών αλλά και η κυβέρνηση θέλει μία προεδρία που δεν θα στιγματιστεί από εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις αλλά και από μέτρα που δεν θα γίνουν πολιτικά και κοινωνικά «ανεκτά».

Το πρώτο «αγκάθι» είναι τα «μονομερή» ή όπως τα διατυπώνουν κυβερνητικά στελέχη «με την ανοχή της τρόικας» μέτρα στα οποία πλέον θα προστεθούν και οι νέες παρεμβάσεις για την αιθαλομίχλη, τα οποία επαναδιαμορφώνουν το ύψος των «ισοδύναμων μέτρων» που θα πρέπει να δεχθεί και να εφαρμόσει η κυβέρνηση για το 2014. Θα περιλαμβάνονται σε εφαρμοστικούς νόμους- νόμο με προαπαιτούμενα που ζητείται από τους δανειστές να έρθουν ακόμη και πριν τις 27/1 μαζί με τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται: ομαδικές απολύσεις, απελευθέρωση εμπορικών μισθώσεων, λίστα ΟΟΣΑ με απελευθερώσεις αγορών, μείωση  εργοδοτικών εισφορών και τελών υπέρ τρίτων, παρεμβάσεις στο ΤΑΙΠΕΔ κλπ.

Ό,τι δεν «περάσει» έως τότε, ζητείται να «χτίσει» την νέα γενιά «οροσήμων» για την καταβολή των υποδόσεων που θα παρακολουθεί από απόσταση η τρόικα με στόχο να μην έλθει εκ νέου στην Αθήνα έως τον Ιούνιο (η επόμενη προγραμματισμένη αποστολή ήταν για τον Μάιο και θα πρέπει να βρεθεί πλέον κοινός χρόνος με τις Ευρωεκλογές που διεξάγονται 22-25 Μαΐου).

Οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας.
Οι πρώτες λήξεις ομολόγων είναι στις 11 Ιανουαρίου (1,85 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ). Στις 30 Ιανουαρίου λήγουν «ακούρευτα» ομόλογα που έχουν ιδιώτες, και πολύ πιο μεγάλο είναι το «βάρος» του Φεβρουαρίου. Τον Μάιο λήγουν ομόλογα 4,1 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ αλλά πρέπει να δοθεί και η πρώτη δόση 694 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ τον Αύγουστο θα δοθεί η δεύτερη ισόποση δόση προς το ταμείου και λήγουν ομόλογα 3,9 δισ. ευρώ, αλλά και «ακούρευτα ομόλογα 160 εκατ. ευρώ...

Οι αποφάσεις
Στο καλό σενάριο συμφωνία θα επιτευχθεί στο Eurogroup του Ιανουαρίου. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι χρειάζεται ένα «θαύμα» για να γίνει αυτό δεδομένης της απόστασης που χωρίζει την Ελλάδα από τους δανειστές αλλά και τους δανειστές… μεταξύ τους.  Το επόμενο Eurogroup έχει οριστεί για τις 17 Φεβρουαρίου και μετά στις 10 Μαρτίου. Οι επόμενες συναντήσεις των υπουργών της Ευρωζώνης έχουν οριστεί για τις 5 Μαΐου και τις 19 Ιουνίου...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα