Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Τράπεζες: «Ασπιρίνη» ο αναβαλλόμενος φόρος

του Χρήστου Κίτσιου
«Ασπιρίνη» ενδέχεται να αποδειχθεί για τις τράπεζες η κεφαλαιακή ενίσχυση από την πλήρη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια καθώς παραμένουν ανοικτά, ακόμη, κρίσιμα ζητήματα για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών τους αναγκών, μετά την άσκηση προσομοίωσης.

Το συνολικό κεφαλαιακό όφελος για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από την πλήρη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα 3,7 δισ. ευρώ ενδέχεται, όμως, να αυξηθεί αν η Εθνική αναγνωρίσει λογιστικά περισσότερο αναβαλλόμενο φόρο.


Τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή ενίσχυση δέχεται η Eurobank καθώς αυξάνει κατά 2 δισ. ή 5,4% τον δείκτη Core Tier I. Μικρότερο είναι το όφελος για Πειραιώς, Alpha και μικρό (260 εκατ.) για την Εθνική, που μπορεί όμως να αυξηθεί.

Για να συνυπολογισθεί, όμως, το παραπάνω λογιστικό όφελος στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών που εκκρεμεί για να ολοκληρωθεί το stress test θα πρέπει να δοθεί η έγκριση της τρόικας.

Όπως έγραψε το Euro2day  η μεθοδολογία της EBA και η πλήρης αναγνώριση του αναβαλλόμενου από τις κεντρικές τράπεζες της Ισπανίας και της Ιταλίας επιτρέπουν στην ελληνική πλευρά να αισιοδοξεί.

Ακόμη, όμως, και αν προσμετρηθεί ο αναβαλλόμενος, δεν είναι βέβαιο ότι θα μειώσει τον λογαριασμό της BlackRock II.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου η τρόικα έχει ανοίξει μια σειρά θέματα που θεωρούνταν κλεισμένα και αφορούν τη μεθοδολογία του stress test και τις παραδοχές για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών.

διαβάστε περισσότερα εδώ στο euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα