Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Αποσύρουν την τροπολογία για το ασφαλιστικό των εργαζομένων στη ΔΕΗ - Σε υπαναχώρηση αναγκάστηκε η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση φαίνεται ανυποχώρητη ως προς το θέμα της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ
Σε υπαναχώρηση αναγκάστηκε η κυβέρνηση, παίρνοντας πίσω, σύμφωνα με πληροφορίες, την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, για το ασφαλιστικό των εργαζομένων της ΔΕΗ. 
Η εν λόγω τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ, την περασμένη Παρασκευή, απαλλάσσει πλήρως την ΔΕΗ από οποιαδήποτε υποχρέωση έναντι της ενσωματωμένης ασφαλιστικής περιουσίας των εργαζομένων.
Το θέμα αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση εργαζομένων και συνταξιούχων της Επιχείρησης οι οποίοι μάλιστα έχουν προσφύγει ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 
Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται ανυποχώρητη ως προς το θέμα της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ ενώ οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από σήμερα ενώ για αύριο Τετάρτη το μεσημέρι έχουν ανακοινώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το www.bankingnews.gr από τις 27/01/2014 ανέφερε:


Κατατέθηκε τροπολογία για την υφαρπαγή της ασφαλιστικής περιουσίας της ΔΕΗ - Για λήστευση 11 δισ. κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι

Κατατέθηκε τροπολογία για την υφαρπαγή της ασφαλιστικής περιουσίας της ΔΕΗ - Για λήστευση 11 δισ. κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι
Έρχεται κατακόρυφη μείωση ασφαλιστικών παροχών και μείωση της κύριας σύνταξης
Με μία τροπολογία που κατετέθη προς ψήφιση με το σχέδιο νόμου για την πώληση του ΑΔΜΗΕ η κυβέρνηση απαλλάσσει πλήρως την ΔΕΗ από οποιαδήποτε υποχρέωση έναντι της ενσωματωμένης ασφαλιστικής περιουσίας των εργαζομένων.
Τι σημαίνει αυτό για εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ; Κατακόρυφη μείωση ασφαλιστικών παροχών, μείωση της κύριας σύνταξης και ενδεχομένως ακόμη και κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.
Να σημειωθεί ότι με το νόμο 4491/66 όλο το προσωπικό της ΔΕΗ ασφαλιζόταν στον εργοδότη.
-       Για την ανάγκη της μετοχοποίησης της ΔΕΗ, το 1999 με το Ν.2773 άρθρο 34, αναγνωρίστηκε η ασφαλιστική περιουσία των εργαζόμενων και παρέμεινε ενσωματωμένη στα περιουσιακά  στοιχεία της ΔΕΗ.
-       Με διεθνή διαγωνισμό, Βρετανική εταιρία ανέλαβε τον προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών μας που ενσωματώθηκαν στα πάγια της επιχείρησης. Με τον προσδιορισμό και την αναγνώριση της περιουσίας μας από την Κυβέρνηση μέχρι και το 2007 γίνονταν σύμφωνα με το νόμο επικαιροποίηση της ανωτέρω ασφαλιστικής περιουσίας. Με την επικαιροποίηση το 2007, η περιουσία της ΔΕΗ ανερχόταν στα 11 δις ευρώ.
-       Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Ν.2773/99 κάθε χρόνο αφαιρείτο από το αναγνωρισμένο κεφάλαιο το απαιτούμενο κονδύλι για έκτακτες και τακτικές ανάγκες του ασφαλιστικού της ΔΕΗ και αναγράφονταν στο ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό ως υποχρέωση του κράτους έναντι της ενσωματωμένης περιουσίας (για το 2014 το ποσό ανέρχεται στα 680 εκ. ευρώ).

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Ιδιαίτερα αιχμηροί είναι οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ καθώς με ανακοίνωση επισημαίνουν:
«Ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  κύριος Βενιζέλος το 1999 τότε ως Υπουργός Ανάπτυξης δημιούργησε τον Νόμο 2773/99 που με την κύρωσή του στην Ελληνική Βουλή με τον  εκπληκτικό  αριθμό των 285 βουλευτών  αναγνώριζε και διασφάλιζε την ενσωματωμένη περιουσία  των εργαζομένων στην ΔΕΗ.
Η κύρωση αυτού του νόμου έγινε και με την σύμφωνη γνώμη της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και την ΠΟΣ Συνταξιούχων ΔΕΗ.
Ο νόμος αυτός αναγνώριζε ότι, η περιουσία του Ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων της ΔΕΗ, είναι ενσωματωμένη στα πάγια περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης,  άρθρο 34.
Σήμερα όμως, 14 χρόνια μετά και αφού και με την δική του ψήφο οδήγησε την Ελλάδα στο Δ.Ν.Τ ( με πολλά δεινά για τους εργαζόμενους και τους πολίτες μόνο), έρχεται  τώρα ως συγκυβέρνηση Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ και  καταθέτει  τροπολογία την Παρασκευή  24 Ιανουαρίου 2014,  να ξεπουλήσει όχι μόνο  τον ΑΔΜΗΕ,  αλλά και το Ασφαλιστικό των εργαζομένων καταργώντας το άρθρο 34 του Νόμου 2773/99 κατακλέβοντας τις ασφαλιστικές παρακρατήσεις των εργαζομένων.

Τι αναφέρει το επίμαχοι άρθρο

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι σκοποί του άρθρου 34 του ν. 2773/1999 είναι η οριστική επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος της ΔΕΗ ΑΕ, η οριστική απαλλαγή της ΔΕΗ ΑΕ από κοινωνικοασφαλιστικές υποχρεώσεις, πέραν των εκάστοτε οφειλόμενων εργοδοτικών εισφορών, και η πλήρης ανάληψη του κοινωνικοασφαλιστικού ρόλου από τον ασφαλιστικό φορέα του προσωπικού και των συνταξιούχων της ΔΕΗ ΑΕ και το Κράτος, ιδιόκτητη - μέτοχο της ΔΕΗ ΑΕ κατά τη θέσπιση του ν. 2773/1999, και ότι το παραπάνω άρθρο 34 καθιερώνει σύμφωνα με τους προεκτεθέντες σκοπούς την αρχή της διαφύλαξης της λεγόμενης ασφαλιστικής περιουσίας της ΔΕΗ ΑΕ (πρβλ. συναφώς την υπ' αριθμ. 13/2010 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου), κρίνεται σκόπιμη η θέσπιση της προτεινόμενης ερμηνευτικής διάταξης, προς αποσαφήνιση της πραγματικής και νομικής κατάστασης και αποτροπή της δημιουργίας νομικών εμπλοκών με αρνητικές συνέπειες για την περιουσιακή κατάσταση και την αξία της ΔΕΗ ΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα