Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Έκλεισε το deal των 500 εκατ. ευρώ BP – Energean

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Υπεγράφη σήμερα η τροποποίηση του νόμου2779/99 που αφορά στο ειδικό καθεστώς που διέπει την παραγωγή πετρελαίου στον Πρίνο. Με την τροποποίηση αυτή καταργείται το ειδικό καθεστώς και πλέον η παραγωγή μπορεί να διατίθεται ελεύθερα από την εταιρεία που διαχειρίζεται το κοίτασμα (Energean). 

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία της Energean με την BP, για τη διάθεση του συνόλου της παραγωγής του Πρίνου στην βρετανική εταιρεία για διάστημα 6 ετών. Η συνολική αξία της συμφωνίας υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ και ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της Energean, που φτάνει – όπως τόνισε ο επικεφαλής της εταιρείας Μαθιός Ρήγας – τα τα 150 εκατ. ευρώ και προβλέπει 3 γεωτρήσεις σε Πρίνο και Β. Πρίνο (2+1) μέσα στο 2014 και παράλληλη ανάπτυξη για το κοίτασμα Ε (ακόμη δύο γεωτρήσεις το 2015). 


Στόχος των επενδύσεων, των οποίων η χρηματοδότηση καθίσταται δυνατή με τη συμφωνία με την BP είναι να διπλασιαστεί η παραγωγή από τα τρέχοντα επίπεδα που είναι 2500 βαρέλια και να φτάσει τα 5000 βαρέλια την ημέρα.

Η συμφωνία με τη BP που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Κεφάλαιο, παρέμενε ανενεργή καθώς με το παλαιό ειδικό καθεστώς η Energean ήταν υποχρεωμένη να διαθέτει την παραγωγή της στα Ελ.Πε. Ωστόσο ο όμιλος των Ελ.Πε. συμφώνησε και μετά από τις απαραίτητες διαβουλεύσεις, ολοκληρώθηκε η τροποποίηση που επιτρέπει την εξαγωγή των πετρελαίων του Πρίνου στα διυλιστήρια της BP στη Μασσαλία, όπου και θα καταλήγουν.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία για την αγορά ελληνικού αργού από τη BP, είναι η πρώτη συναλλαγή που πραγματοποιεί ο πετρελαϊκός κολοσσός BP στην Ελλάδα, μετά τη συμφωνία που έκανε με τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων το 2009 για την πώληση του δικτύου λιανικής, που διέθετε στη χώρα μας.

Και όπως παρατηρούν πηγές της αγοράς, εκτός από την περιοχή του Πρίνου, η BP εκτιμάται ότι δίνει με έμμεσο τρόπο το παρών στην ελληνική αγορά, προσβλέποντας και στο νέο μεγαλύτερο γύρο παραχωρήσεων που θα ξεκινήσει στο τέλος του έτους, ανάλογα με την εξέλιξη των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής PGS.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα