Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Αύξηση 30% στο ΕΤΜΕΑΡ στους λογ/σμούς της ΔΕΗ αποφάσισε η ΡΑΕ

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΜΕΑΡ ΘΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΓΗΕ
Κατά περίπου 30% αυξάνεται από σήμερα το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), φτάνοντας μεσοσταθμικά στα19,5- 20 ευρώ/MWh από τα 14,96 ευρώ/ MWh, με βάση την απόφαση που έλαβε σύμφωνα με πληροφορίες χθες η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
 
Η αναλυτική απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν στην άποψη ότι η ΡΑΕ κινήθηκε προς την κατεύθυνση της εισηγητικής έκθεσης του πολυνομοσχεδίου, γιαμεσοσταθμική αύξηση 5 ευρώ/ MWh.
 
Η επιστολή που απέστειλε χθες το μεσημέρι το ΥΠΕΚΑ στη ΡΑΕ, με τα προσδοκώμενα για φέτος έσοδα του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ, κάνει λόγο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για περίπου 550 εκατ. ευρώ, (εκ των οποίων τα 473 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το κούρεμα στις ταρίφες των ΑΠΕ), και τα υπόλοιπα από άλλες πηγές εσόδων όπως η έκτακτη εισφορά που θα εισπραχθεί τους επόμενους μήνες.
 
Δεδομένου ότι η εκτίμηση του ΛΑΓΗΕ μιλά για έλλειμμα ύψους 1,34 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που αποφάσισε η ΡΑΕ καλείται να καλύψει τη διαφορά των 790 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί η μνημονιακή υποχρέωση για μηδενισμό του έως το τέλος του έτους.
 
Το βάρος των αυξήσεων πέφτει για μια ακόμη φορά στις πλάτες τωνοικιακών καταναλωτών και των εμπορικών καταναλώσεων χαμηλής τάσης (καταστήματα, γραφεία, επιχειρήσεις), ενώ μικρότερες, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι οι αυξήσεις στους αγρότες
 
Οικιακοί, καταστήματα, γραφεία
 
Με βάση τα παραπάνω, το ΕΤΜΕΑΡ αναμένεται να αυξηθεί κοντά στο30% για τους οικιακούς καταναλωτές, φτάνοντας στα επίπεδα των 26- 28 ευρώ/MWh από 20,80 ευρώ σήμερα.
 
Κοντά στο 33%, αναμένεται να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ για τις εμπορικές χρήσεις χαμηλής τάσης, φτάνοντας στα επίπεδα των 28-30 ευρώ/ MWh, από 21,77 ευρώ σήμερα.
 
Εφόσον επαληθευτούν τα νούμερα αυτά, ένας μέσος οικιακός καταναλωτής με κατανάλωση 1.400 KWh/ 4μηνο, θα δει το ΕΤΜΕΑΡ να αυξάνεται κατά 20 περίπου ευρώ το έτος στον λογαριασμό του, φτάνοντας τα 113 ευρώ το χρόνο από 87 ευρώ σήμερα. Αντίστοιχα, ένακατάστημα ή γραφείο με ίδια κατανάλωση στη χαμηλή τάση, θα πληρώνει στο εξής 122 ευρω το χρόνο από 91 ευρώ σήμερα.
 
Θυμίζουμε ότι η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ εκκρεμούσε από τις αρχές του χρόνου κατόπιν σχετικών αιτημάτων του ΥΠΕΚΑ προς τη ΡΑΕ, λόγω των συνεχών αναβολών στην κατάθεση του New Deal, και άρα της αδυναμίας υπολογισμού των εσόδων που θα εξοικονομηθούν για την ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ.
 
Πως υπολογίζεται το ΕΤΜΕΑΡ
 
Επισημαίνεται ότι για να υπολογίσει η ΡΑΕ πόσο πρέπει να αναπροσαρμοστεί το ΕΤΜΕΑΡ κάνει την εξής πράξη : Αφαιρεί από τοεκτιμώμενο έλλειμμα στο τέλος του έτους (τα 1,34 δισ. ευρώ) τα έσοδαπου αναμένει το ΥΠΕΚΑ (περίπου 550 εκατ. ευρώ), και εν συνεχείαδιαιρεί το αποτέλεσμα (περίπου 790 εκατ. ευρώ) με την εκτιμώμενη συνολική κατανάλωση ενέργειας ανά κατηγορία πελατών (υψηλής τάσης, αγροτικής χρήσης, οικιακής χρήσης, κ.ο.κ.).
 
Να σημειωθεί ότι η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ θα ήταν πολύ μικρότερη των 5 ευρώ/MWh, αν το ΥΠΕΚΑ δεν υποχωρούσε τα τελευταία 24ωρα στις ασφυκτικές πιέσεις βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να περιορισθεί το κούρεμα στις ταρίφες των 2.500 αγροτών και των περίπου 40.000 ιδιωτών με φωτοβολταικές στέγες.
 
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι αγρότες, όπου παρ’ ότι το έσοδο από το κούρεμα στις ταρίφες τους δεν είναι ως απόλυτο νούμερο μεγάλο, εντούτοις δείχνει το τι συνέβη τα τελευταία 24ωρα στη Βουλή.
 
Έπειτα από ασφυκτικό πρέσινγκ βουλευτών, το ΥΠΕΚΑ εξαίρεσε τααγροτικά φωτοβολταικά από το γενικό κανόνα των κλιμακωτών μειώσεων στις ταρίφες αναλόγως του πότε συνδέθηκαν στο σύστημα, και τα κούρεψε όλα οριζόντια κατά 12%.
 
Αντίθετα τα επαγγελματικά κουρεύτηκαν μεσοσταθμικά 29,5% που σημαίνει ότι για κάποιους που είχαν κλειδώσει υψηλές εγγυημένες τιμές και είχαν πάρει και ενίσχυση από τον Αναπτυξιακό, το κούρεμα φτάνει και το 40%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα