Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΔΕΗ: Πάει να «σηκώσει» έως και 700 εκατ. ευρώ με δύο εταιρικά ομόλογα

Αν και οι προετοιμασίες για την έκδοση του ομολόγου της ΔΕΗ ήταν έτοιμες και η εταιρεία θα μπορούσε να ανοίξει άμεσα το βιβλίο προσφορών, τελικά για μια σειρά από λόγους, προκρίθηκε η άποψη ότι θα πρέπει να προηγηθεί η έκδοση του ομολόγου του ελληνικού δημοσίου. Αυτό τουλάχιστον διαβεβαιώνουν πηγές της εταιρείας, που επισημαίνουν ότι η ΔΕΗ δε ήθελε να προηγηθεί του Δημοσίου, προκαταβάλλοντας ή επηρεάζοντας έστω και κατ’ ελάχιστο τις εξελίξεις σε σχέση με το ελληνικό ομόλογο, που είναι λογικό να συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας αλλά και του διεθνούς ενδιαφέροντος καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στις αγορές.
Έτσι καθώς σήμερα ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, αμέσως μετά θα πρέπει να αναμένονται οι εξελίξεις και για τη ΔΕΗ. Όπως και στην περίπτωση του κρατικού ομολόγου έτσι και στη ΔΕΗ , το τελικό ποσό θα καθοριστεί από τις ίδιες τις προσφορές αλλά και από την απόδοση όπως θα διαμορφωθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως και αύριο θα εκδοθούν πιθανότατα δύο εταιρικά ομόλογα 3ετούς και 4ετούς διάρκειας.
Ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε διαμορφωθεί η εντύπωση ότι η ΔΕΗ θα πάει για να αντλήσει ένα ποσό μεταξύ 300 έως 500 εκατ. ευρώ, μετά και από τις προτάσεις των συμβούλων, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο εάν υπάρξουν μεγαλύτερες προσφορές, το ποσό αυτό να αυξηθεί. Σε αυτήν την πιθανότητα συνηγορεί και το γεγονός ότι η συμφωνία για την ανανέωση του ομολογιακού των 2,2 δις προβλέπει μείωση του επιτοκίου σε περίπτωση που υπάρξουν αποπληρωμές. Έτσι ενώ το μέσο επιτόκιο έχει διαμορφωθεί στο 6,5%, με βάση τους όρους της συμφωνίας, με την αποπληρωμή 250 εκατ. ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται κατά 0,25%, για τα επόμενα 200 εκατ. επιπλέον 0,25% ενώ εάν αποπληρωθούν ακόμη 200 εκατ., το επιτόκιο μειώνεται επιπλέον 0,25%. Έτσι με την καταβολή 650 εκατ. ευρώ το επιτόκιο μειώνεται στο 5,7%.
Εφόσον υπάρξει προσφορά και η απόδοση κριθεί ικανοποιητική τότε η ΔΕΗ θα αναζητήσει επιπλέον ποσά, ώστε να προχωρήσει στην πρώτη αποπληρωμή. Ταυτόχρονα μέρος των χρημάτων που θα αντληθούν θα κατευθυνθεί για την αναχρηματοδότηση άλλων, κυρίως βραχυπρόθεσμων μικρότερων δάνειων τα οποία ωριμάζουν και τα οποία είχαν υψηλά επιτόκια.
Τέλος ένα μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις.
Δηλαδή στόχος είναι με τα ομόλογά της, η ΔΕΗ να επιτύχει μείωση του συνολικού κόστους δανεισμού της, εκμεταλλευόμενη και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας που πέτυχε την περασμένη εβδομάδα από την Standard and Poor’s.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα