Σάββατο 19 Απριλίου 2014

«Υπό διωγμό» οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή

Φωτογραφία των ημερών από το εσωτερικό κατεστραμμένης χριστιανικής εκκλησίας στη Μααλούλα της Συρίας. Τα πάθη των χριστιανών της Μέσης Ανατολής υπενθυμίζει το τελευταίο τεύχος του αμερικανικού περιοδικού ΤΙΜΕ με ευρεία αναφορά στα όσα υποφέρουν οι κόπτες από φανατικούς ισλαμιστές στην Αίγυπτο.

Tα φοβερά διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή περιγράφει στο τεύχος των ημερών του Πάσχα το αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ. Κατά την τελευταία απογραφή πληθυσμών την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ένας στους τέσσερις κατοίκους της Μέσης Ανατολής ήταν χριστιανός. Σήμερα οι χριστιανοί αντιπροσωπεύουν ποσοστό μικρότερο του 5%, ενώ υφίστανται έντονες πιέσεις σε χώρες όπως η Συρία ή η Αίγυπτος.

Συχνά οι χριστιανοί συμμαχούν με αυταρχικά καθεστώτα προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους απέναντι στα ισλαμικά κινήματα. «Οταν η επανάσταση του Ιανουαρίου του 2011 απέκτησε δυναμική, οι χριστιανοί της Αιγύπτου είχαν κάθε λόγο να δυσανασχετούν», έγραψε το αμερικανικό περιοδικό: «Επί Μουμπάρακ, η κοπτική ηγεσία δεχόταν προστασία από τον Μουμπάρακ με αντάλλαγμα ψήφους και πολιτική στήριξη. Οταν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ξεκίνησαν να μαζεύονται στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για να ζητήσουν την έξωση του Μουμπάρακ, ο προκαθήμενος της Κοπτικής Εκκλησίας, Πάπας Σενούδας ΙΙΙ, διέταξε τους χριστιανούς να καθίσουν στα σπίτια τους. Ο πατέρας Μπασίτ ήταν ένας από αυτούς που αψήφησαν την εντολή. Τώρα θεωρεί ότι έκανε λάθος. “Ο Σενούδας με προειδοποίησε ότι η επανάσταση θα είναι ισλαμική, όχι αιγυπτιακή, και ότι θα μας καταστρέψει. Είχε δίκιο”, είπε ο πατέρας Μπασίτ».

Μετά την επανάσταση και την άνοδο στην εξουσία του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι, οι κόπτες της Αιγύπτου προσεύχονταν για την ανατροπή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα