Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Comeback στις αγορές με επιτόκιο έκπληξη

Η έκδοση του νέου ομολόγου εκτιμάται ότι προσφέρει εξαιρετική απόδοση για τους επενδυτές, η οποία, επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει καταγράψει η δημοσιονομική σταθεροποίηση. Πράγματι, οι εκτιμήσεις που έγιναν αργά το απόγευμα της Τρίτης καταλήγουν σε απόδοση κοντά στο 5%. 


Αν θέλει κανείς να συλλάβει την ταχύτητα με την οποία κατοχυρώνεται η βελτίωση του κλίματος στις αγορές χρήματος, πρέπει να σημειώσει ότι μόλις πριν λίγες εβδομάδες υπολογιζόταν ότι απόδοση στο 5,75% θα ήταν ό,τι το καλύτερο μπορούσε να περιμένει το υπουργείο Οικονομικών.

Είναι πιθανόν, κατά την αυριανή νέα έκδοση τίτλου χρέους από την Ελληνική Δημοκρατία το επιτόκιο «να ξεκινά από 4», ανάλογα με την «τεχνική απόφαση» που θα πάρουν όσοι συνυπογράφουν την πρώτη μετα-μνημονιακή έκδοση ελληνικού τίτλου.

Στην έκδοση συμμετέχουν έξι διεθνείς τράπεζες (JP Morgan, HSBC, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Deutsche Bank, Bank of America).

Σε κάθε περίπτωση, το νέο ελληνικό ομόλογο θα κάνει «εντυπωσιακή κούρσα» υπεραξιών για όσους το αποκτήσουν. Οπως εξηγούν κύκλοι της αγοράς κεφαλαίων, η αυριανή πρώτη έκδοση αποσκοπεί και στην άρτια προετοιμασία του επόμενου βήματος. Εφόσον στους μήνες δεν σημειωθεί κάποια ατυχής ανατροπή, την οποία μόνον ένα «πολιτικό ατύχημα» θα μπορούσε να προκαλέσει, η αμέσως επόμενη έκδοση της νέας σειράς ομολόγων θα γίνει σε τιμή εντυπωσιακά χαμηλότερη. Στόχος είναι η διαφορά αποδόσεων μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας να είναι μικρότερη από 2 εκατοστιαίες μονάδες.

Η Ελλάδα κέρδισε την εμπιστοσύνη όλων όσων έχουν, μικρότερο ή σπουδαιότερο, λόγο στον σχεδιασμό της οριστικής απεξάρτησης της οικονομίας και της κοινωνίας από το «ασφυκτικό πουκάμισο» του Μνημονίου. 

Ετσι, η αυριανή επιστροφή στις αγορές, αν και γίνεται με καθυστέρηση δύο ετών (!), σε σύγκριση με τον προγραμματισμό που είχαν κάνει τρόικα και ελληνική κυβέρνηση τέτοια εποχή πριν τέσσερα έτη, θα είναι το καλύτερο «comeback» που έχει ποτέ καταγραφεί στην ιστορία των κρατών που επέβαλαν «κούρεμα» χρέους στους ομολογιούχους τους.

Η επιτυχία είναι πρόδηλη και ανοίγει το δρόμο για ακόμα πιο επιθετικές κινήσεις των διεθνών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία.
skai.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα