Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Γερμανία: Πιθανό "κούρεμα" για πιστωτές τραπεζών από το 2015

Οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι των προβληματικών γερμανικών τραπεζών θα υποβάλλονται σε "κούρεμα", αρχής γενομένης ακόμη και το 2015, ένα χρόνο πριν την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για το bail-in σε όλη την περιοχή, σύμφωνα με προσχέδιο νόμου που έχει στα χέρια του το Reuters. 

Ο νόμος είναι μέρος ενός πακέτου που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της Καγκελαρίου Angela Merkel την Τετάρτη.

Όταν τεθεί σε ισχύ, η τραπεζική ένωση θα σημαίνει πως θα υπάρχει ένας επόπτης για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, ένα σύνολο κανόνων για το κλείσιμο ή την αναδιάρθρωση μιας προβληματικές τράπεζας και ένα ταμείο που θα πληρώνει για τα πάντα.


«Η Γερμανία αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή των κανονισμών για την εκκαθάριση και δημιουργεί ένα εργαλείο που θα καταστήσει δυνατή την εκκαθάριση μεγάλων συστημικών ιδρυμάτων χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» αναφέρει το προσχέδιο του νόμου. "Θα διασφαλίζει ότι σε περίπτωση κρίσης, η  επίλυση θα πέφτει κυρίως στις πλάτες των ιδιοκτητών και των πιστωτών και όχι των φορολογούμενων". 

Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία ασκεί εδώ και καιρό πιέσεις να εδραιωθεί νωρίτερα το νομικό πλαίσιο ούτως ώστε οι κανόνες να είναι όταν πρέπει στη θέση τους για όποια τράπεζα αποδειχθεί αδύναμη μετά τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι η όποια τράπεζα δεν θα χριεαστεί να πληρώσει τα "σπασμένα" με χρήματα φορολογούμενων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επειδή ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης και χρηματοδότησης των προβληματικών τραπεζών (SRM) δεν θα έχει συγκροτηθεί ως το 2015, το γερμανικό ταμείο διάσωσης τραπεζών Soffin θα συνεχίσει να λειτουργεί για ένα ακόμη ένα χρόνο, ως το τέλος του 2015. Θα λειτουργεί στη θέση του SRM, αλλά μόνο όταν οι μεγάλοι επενδυτές έχουν πληρώσει το μερίδιο που τους αναλογεί βάσει των κανονισμών της ΕΕ.



Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα