Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Σε "ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα" η συζήτηση για τη ΔΕΗ

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα
Με σοβαρές ενστάσεις επί της διαδικασίας ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ». Πολλοί βουλευτές έθεσαν θέμα μη νομιμοποίησης της κυβέρνησης να φέρει ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο στο θερινό τμήμα της Βουλής, αλλά και μη υπογραφής του από τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, παρά από τον προκάτοχό του Γιάννη Στουρνάρα.
Για «μείζον θέμα για την εθνική οικονομία και όχι μόνο», μίλησε ο Θανάσης Πετράκος από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα για πλήρη διάσπαση και διάλυση της ΔΕΗ και των θυγατρικών τους. Δεν έχει νομιμοποίηση. Δεν μπορεί να περάσει από το θερινό τμήμα της βουλής. Και δεν μπορεί να περάσει χωρίς τη συναίνεση ελληνικού λαού», είπε, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει και δεν μπορεί να ξεκινήσει αυτή η συνεδρίαση» και κάνοντας λόγο για τη διάλυση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας.
Τον Κανονισμό της Βουλής επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βλάχος, υποστηρίζοντας ότι δεν αποφασίζει εκείνος ή οι βουλευτές. «Αφορά πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, πρέπει με σύνεση και υπευθυνότητα να το εξετάσουμε», είπε ο Κώστας Σκρέκας από τη ΝΔ. «Αυτό που επιχειρεί να κάνει σήμερα η κυβέρνηση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια», είπε, επικαλούμενος και εκείνος τον Κανονισμό της Βουλής.
Ένα μήνυμα από τους φορείς που συνάντησε στην Φλώρινα μετέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου. «Να σταματήσει εδώ το νομοσχέδιο, να το πάρει πίσω η κυβέρνηση. Δεν δεχόμαστε να καταστραφεί η περιοχή μας», είπε, μεταφέροντας τα λόγια τους.
Παίρνοντας τον λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστήριξε πως τόσο το προεδρείο όσο και η κυβέρνηση είχε όλη τη δυνατότητα να έχει ανοικτή την Ολομέλεια της Βουλής εφόσον ήθελαν να φέρουν τόσο κρίσιμα νομοσχέδια, και να μην επιχειρήσουν να περάσουν σε θερινά τμήματα το «μεγαλύτερο έγκλημα σε αυτή την χώρα στην μεταπολίτευση», όπως είπε.
«Δεν έχετε καμία αρμοδιότητα, ή νομική και πολιτική κάλυψη να κάνετε αυτό το έγκλημα σε θερινό τμήμα. Δεν διαλύετε και ξεπουλάτε απλώς μία επιχείρηση. Διαλύετε και ξεπουλάτε την μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση, την κολώνα πάνω στην οποία στήθηκε μεταπολεμικά η Ελλάδα. Διαλύετε και ξεπουλάτε την ίδια την χώρα, υποθηκεύετε το μέλλον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», είπε, επαναλαμβάνοντας την πάγια άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «εμείς δεν νομιμοποιούμε αυτό το νομοσχέδιο και διαδικασίες ξεπουλήματος της χώρας μας.
Δεν αναγνωρίζουμε ότι μπορεί να φέρει τετελεσμένα γεγονότα. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Θα επανεξετάσουμε αυτή τη διάλυση και την εκποίηση. Δεν θα την αναγνωρίσουμε. Θα την ανακαλέσουμε, θα επαναφέρουμε τη ΔΕΗ σε δημόσια χέρια». Κατόπιν τούτου, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο ως έκθετο. «Είστε κυβέρνηση μειοψηφίας, δεν θα μείνει ατιμώρητο αυτό το έγκλημα», είπε.
Έτερο θέμα επί της διαδικασίας, έθεσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, επικαλούμενος τον ηλεκτρονικό Τύπο και τα δημοσιεύματα περί οκτώ αλλαγών στο νομοσχέδιο. «Για ποιο νομοσχέδιο θα μιλήσουμε; Αυτό ή κάποιο τροποποιημένο;», ρώτησε, ζητώντας να φέρουν τώρα στους βουλευτές εγγράφως τις όποιες αλλαγές.
«Όταν ακούω από τώρα για έγγραφες όλες τις αλλαγές του υπουργείου είναι σαν να λέμε ότι δεν χρειαζόμαστε οι βουλευτές», του απάντησε η Φωτεινή Πιπιλή.
«Οι επιτροπές γίνονται για να τοποθετηθούμε, να επανατοποθετηθούμε, να βελτιώσουμε διατάξεις και στο τέλος να γίνει ψηφοφορία, να πάει στην ολομέλεια. Βρήκαμε τώρα το θερινό. Αλλιώς να μην κλείνει ποτέ η Βουλή», είπε, σημειώνοντας ότι έχουν αξιοπιστία οι βουλευτές που μετέχουν στο θερινό.
Την παρατήρηση ότι το νομοσχέδιο υπογράφει ένας υπουργός που δεν υφίσταται σήμερα στην κυβέρνηση έκανε ο Μιχάλης Κασσής από το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στον Γιάννη Στουρνάρα. «Το ίδιο πράγμα είναι. Τι Χαρδούβελης τι Στουρνάρας;», είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης. «Το αποδέχεται ο νέος υπουργός ή όχι; Να παραστούν και οι δύο.
Ο κ. Μανιάτης (σ.σ. που λίγο αργότερα ήρθε, έχοντας καθυστερήσει επειδή επέστρεφε από το εξωτερικό) και ο κ. Χαρδούβελης αν συμφωνεί», είπε η Ραχήλ Μακρή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ για ένσταση νομιμότητας μίλησε ο κ. Λαφαζάνης, παρατηρώντας ότι «δεν υπάρχει υπογραφή του υπουργού Οικονομικών αλλά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος»…
«Όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο, υπουργός ήταν ο Στουρνάρας», είπε ο κ.Σκρέκας, παρατηρώντας ότι η κυβέρνηση εκπροσωπείται και καταγγέλλοντας προσχηματικά επιχειρήματα από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
«Θα ζητήσουμε δήλωση του νέου υπουργού Οικονομικών», είπε ο κ. Βλάχος, με την κ. Αμανατίδου πάντως να θυμίζει την επανακατάθεση με νέες υπογραφές παλιότερων νομοσχεδίων όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου. Υποστήριξε, δε, ότι δεν νομιμοποιείται η συμφωνία του υπουργού με μία δήλωση, θέτοντας εκ νέου θέμα αναβολής της σημερινής διαδικασίας, για να πάρει την απόφαση του κ. Βλάχου κατά το άρθρο 85 παράγραφο επτά, ότι σε περίπτωση αλλαγής αρμόδιου υπουργού, μπορεί να υιοθετηθεί με γραπτή δήλωση, τονίζοντας μάλιστα ότι σε αυτή την περίπτωση, δεν μιλάμε για τον αρμόδιο υπουργό, αλλά για συνυπογράφοντα.
«Δεν είναι δυνατόν ένα νομοσχέδιο που είχε υπογραφή του τέως υπουργού οικονομικών να εξετάζεται», είπε η Νίκη Φούντα από τη ΔΗΜΑΡ, ζητώντας πολιτισμένη συζήτηση, αλλά και απόσυρση τουλάχιστον προς το παρόν του νομοσχεδίου και τοποθέτηση του νέου υπουργού Οικονομικών ουσιαστικά.
«Πρώτα να υπάρξει δήλωση», ζήτησε ο κ. Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι υπογράφει ο Διοικητής της ΤτΕ και μπορεί να μην υπάρξει δήλωση συμφωνίας από τον κ. Χαρδούβελη. Για πορεία φθίνουσας ποιότητας νομοθέτησης από την κυβέρνηση μίλησε ο Πάρις Μουτσινάς, θέτοντας ξανά το θέμα της υπογραφής του υπουργού Οικονομικών και των αλλαγών που φέρεται να υπάρχουν.
Να σταματήσει η διαδικασία ζήτησε και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, καταγγέλλοντας ως απαράδεκτο να υπάρχουν οκτώ αλλαγές που δεν γνωρίζουν και εκείνοι να καλούν φορείς. «Να διακόψετε για λίγο, να φέρει η κυβέρνηση τις οκτώ αλλαγές, να προετοιμαστούμε και να έρθουμε να συζητήσουμε για ένα πραγματικό νομοσχέδιο υπογεγραμμένο από τον παρόντα υπουργό. Διαφυλάξτε την διαδικασία», είπε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής.
Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, είπε αφενός ότι «το νομοσχέδιο καλύπτεται απολύτως και από τον νέο υπουργό οικονομικών», δικαιολογώντας και την καθυστέρησή του, επειδή επέστρεφε από το Λονδίνο. Επί της ουσίας του αιτήματος της αντιπολίτευσης, είπε ότι η κυβέρνηση, σεβόμενη την κοινοβουλευτική διαδικασία, βρίσκεται διαρκώς σε διάλογο με τους εταίρους της κοινωνίας και είναι έτοιμη να ακούσει τους συναδέλφους και να φέρει αλλαγές αν χρειαστεί. «Θα περιγράψω ποιες τροποποιήσεις προτείνουμε στους βουλευτές να κάνουν αποδεκτές, αφού σας ακούσω», είπε, προκαλώντας νέο γύρο αντιπαράθεσης, αφού κράδαινε ένα χαρτί που εικάζεται ότι περιείχε τις αλλαγές.
«Έχουμε επιβεβαίωση από την κυβέρνηση», επανήλθε ο κ.Καμμένος. «Έχει μπροστά του τις αλλαγές και θέλουν να μιλήσουν οι βουλευτές από πριν και να τις πει μετά», είπε, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή τα όσα συμβαίνουν και ζητώντας από τον πρόεδρο της Επιτροπής να τον υποχρεώσει να διαβάσει τις αλλαγές, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «κρυφό χαρτί» που δεν νοείται να έχει.

Πηγή: real.gr/enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα