ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

“Μικρή ΔΕΗ” σήμερα, μικρή Ελλάδα αύριο

Μπορεί να νομίζετε ότι αυτά που λέει η Φλώρα Παπαδέδε είναι “αριστερά”. Κάνετε λάθος. Λέω τα ίδια πράγματα και δεν δηλώνω “αριστερός”.  Η ΔΕΗ ήταν βιώσιμη επειδή ήταν ενιαία, είχε ικανό “μέγεθος” ήταν χρηματοδοτήσιμη. Ναι, ήταν κρατικό μονοπώλιο, αλλά όσο το κρατικό μονοπώλιο είχε “πολιτική” ατζέντα, φρόντιζε οι τιμές του ρεύματος να μην είναι στα ουράνια. Ναι, ήταν κρατικό μονοπώλιο, αλλά μόνο με την ΔΕΗ αποκτήσαμε βιομηχανία,



και μόνο η βιομηχανία συντηρεί μια ΔΕΗ και επομένως υπάρχει σχετικά φτηνό ρεύμα για όλους.  Και χωρίς βιομηχανία θα είμαστε ή ζητιάνοι ή μετανάστες.  Μπορεί η ΔΕΗ να μην υπήρξε “τέλεια” και οι διοικήσεις της από το Πασοκ και μετά να έφεραν τα ήθη του “είπαμε ένα δωράκι αλλά όχι 500 εκατομμύρια”.

Η ΔΕΗ σαλαμοποιείται επειδή έτσι θέλουν 2-3 ντόπιοι ενεργειακοί βαρώνοι, μερικοί από αυτούς λαθρέμποροι και μεσάζοντες του κακού καιρού. Σαλαμοποιείται επειδή 2-3 ξένες εταιρίες θέλουν τόσα γιγαβάτ και όχι περισσότερα, και τα δίκτυα τα θέλει το Ράϊχ, και υπάρχουν ορδές παρασίτων να μοιραστούν τα 5-6 δις, ετησίως, που θα προκύψουν από τον διπλασιασμό στην τιμή του ρεύματος.  Η σαλαμοποίηση σημαίνει νομοτελειακά μεταβίβαση κομματιών της ΔΕΗ σε πολυεθνικές. Μόνο και μόνο επειδή τα σαλαμάκια δεν θα είναι χρηματοδοτήσιμα.  Η ηλεκτροδότηση μιας χώρας άπό φυσικό αέριο είναι παλαβή. Η ηλεκτροδότηση από LNG ακόμα πιο παλαβή. Αφήστε τις ΑΠΕ… Αυτές είναι υποσύνολο των ορδών των παρασίτων.

Εγώ δεν ξέρω τι είναι “κοινωνικό αγαθό”. Ξέρω όμως τι είναι “κοινή ωφέλεια”. Utility. Microeconomics 101 στο πιο …δεξιό σχολείο που μπορείτε να φανταστείτε. Ή, λαϊκά, βάλαμε όλοι για να έχουμε. Χώρο, νερό, ρεύμα. Για να είμαστε άνθρωποι.

Θα είναι το τέλος του κόσμου η μικρή Ελλάδα; Ο κόσμος δεν τέλειωσε από πολύ χειρότερα. Πόσες καρπαζιές όμως αντέχετε;

“Μικρή ΔΕΗ” σήμερα, Μικρή Ελλάδα αύριο
Της Φλώρας Παπαδέδε*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα