ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Τραμ Αθήνας: Το πρώτο υπόγειο τμήμα του δικτύου στην επέκταση προς Κερατσίνι

Η Αττικό Μετρό έχει στον άμεσο μελλοντικό της σχεδιασμό την επέκταση του Τραμ από το λιμάνι του Πειραιά ως το Κερατσίνι και μελλοντικά προς το Πέραμα
Η Αθήνα μπορεί να μην έχει μεγάλο δίκτυο Τραμ αλλά το τελευταίο διάστημα γίνεται συστηματική προσπάθεια για να αποκτήσουν ορισμένες περιοχές πρόσβαση στο δίκτυο του Τραμ της πόλης. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μελλοντικές επεκτάσεις είναι αυτή προς το Κερατσίνι (και μελλοντικά προς Πέραμα). Αυτό σημαίνει πως το Τραμ θα οδεύσει σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που έχουν περισσότερους από 150.000 κατοίκους. Η διαδρομή που θα ακολουθήσει το τραμ είναι από την Πλατεία Καραϊσκάκη στο λιμάνι (που θα τερματίζει η επέκταση προς Πειραιά), περιμετρικά μέχρι την Δραπετσώνα και από εκεί θα ακολουθήσει σε γενικές γραμμές την πορεία που είχε το παλιό τραμ ενώ θα φτάσει στο Πέραμα μέσω της Λεωφόρου Δημοκρατίας.

Είναι μία μεγάλη επέκταση καθώς το σύνολο της εκτιμάται σε περίπου 9 χιλιόμετρα με την απόσταση από την Πλατεία Καραϊσκάκη μέχρι την Λεωφόρο Δημοκρατίας να είναι 4 χιλιόμετρα και από εκεί μέχρι το πορθμείο του Περάματος ακόμη 5 χιλιόμετρα περίπου. Η πρώτη επέκταση που αυτή τη στιγμή είναι σε μελέτες από την Αττικό Μετρό είναι μέχρι το Κερατσίνι μήκους και συγκεκριμένα μέχρι την Αμφιάλη, κοντά στην συμβολή των οδών Σαλαμίνας και Δημοκρατίας.

Το σημαντικότερο στοιχείο σε αυτή την επέκταση είναι πως σε ένα μήκος περίπου 3,5χλμ  (από τον Άγιο Διονύσιο στον Πειραιά μέχρι την Λ.Δημοκρατίας) η χάραξη και οι σταθμοί που περιλαμβάνονται σε αυτή είναι υπόγεια. Θα είναι το πρώτο υπόγειο τμήμα του δικτύου Τραμ στην Αθήνα και υπολογίζεται τα 3,5 χιλιόμετρα θα διανύονται σε λιγότερο από 8 λεπτά καθώς οι συρμοί θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητες ανάλογες με εκείνες του Μετρό.

Η  διαδρομή από τον Πειραιά μέχρι την Ιχθυόσκαλα θα καλύπτεται σε περίπου 10  λεπτά ενώ σε αυτό το τμήμα το Τραμ θα μετατρέπεται σε ελαφρύ Μετρό καθώς δεν θα υπάρχουν φυσικά εμπόδια (διασταυρώσεις, φανάρια κλπ). Το κόστος δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί το βάθος του υπόγειου τμήματος, σε ποιες θέσεις θα κατασκευαστούν οι σταθμοί και πόσες συνολικά θα είναι οι στάσεις. Η αναβάθμιση που θα επιφέρει η επέκταση του Τραμ σε συνδυασμό με εκτεταμένες αναπλάσεις θα αλλάξει το πρόσωπο της περιοχής του Κερατσινίου που σήμερα είναι πυκνοδομημένο χωρίς καθόλου σχεδόν ελεύθερους ή πράσινους χώρους.

Τις τοπογραφικές μελέτες, θα ακολουθήσει η οριστική μελέτη και η  χρηματοδότηση που αναμένεται να αναζητηθεί από το ΣΕΣ 2014-2020 και με αρκετές πιθανότητες υλοποίησης. Με την επέκταση προς Κερατσίνι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την επόμενη και τελική επέκταση προς Πέραμα, ένα αίτημα των φορέων και των κατοίκων της περιοχής εδώ και δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα