ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Πρώτη φορά και ο Πάπας… Αριστερά

«Έφυγε από το επίκεντρο ο άνθρωπος και μπήκαν οι τράπεζες και τα κέρδη τους» δήλωσε ο Ποντίφικας στην συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα – Η Αριστερά και η Εκκλησία τέμνονται στην αγάπη για τον συνάνθρωπο δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα των τραπεζών και η ανθρωπιστική κρίση μονοπώλησε στην συζήτηση μεταξύ του Πάπα και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως ανέφεραν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο Ποντίφικας, μιλώντας για την κρίση που διανύουμε δήλωσε πως «οι αγορές επιβλήθηκαν της πολιτικής, έφυγε από το επίκεντρο ο άνθρωπος και μπήκαν στο επίκεντρο οι τράπεζες και τα κέρδη».

Επίσης, είπε ότι είναι «απαράδεκτο να σκοτώνονται άνθρωποι και να κινδυνεύουμε από τους πολέμους», ενώ χαρακτήρισε ως αδιανόητο το να θεωρούνται κάποιοι άνθρωποι «λαθραίοι» και να πνίγονται στη θάλασσα.
Η ευαισθησία του Πάπα Φραγκίσκου για τους φτωχούς και τις ευπαθείς είναι γνωστή από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ γρήγορα του αποδόθηκε ο τίτλος «ο Πάπας των φτωχών», ενώ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα στους αδύναμους και σε όσους έχουν ανάγκη βοήθειας.  Άλλωστε όπως σημειώνουν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές, ακόμα και η κίνησή του να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο ηγέτη της Αριστεράς είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Ο Πάπας Φραγκίσκος «σπάει» τις κατεστημένες αντιλήψεις προηγούμενων ετών και πάει ένα βήμα πιο πέρα, ένα βήμα πιο κοντά στη βάση και στο λαό… ένα βήμα πιο κοντά στους φτωχούς και στους αδύναμους που παραδοσιακά «καλύπτονται» από τις δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς.
Ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: «Οι νέοι πολιτικοί μιλάτε μια διαφορετική γλώσσα, που μοιάζει με μια μελωδία ελπίδας».
Τέλος, ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι είναι άδικο αυτό που συμβαίνει, αλλά και ότι ο ίδιος ένιωσε την κρίση στην Αργεντινή η οποία βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο των κερδοσκοπικών αγορών.
Το ζήτημα των τραπεζών μονοπώλησε σχεδόν την συζήτηση, καθώς είναι από εκείνα για τα οποία ο Πάπας έχει εκφράσει πολλές φορές το ενδιαφέρον του, ενώ όλη η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ θερμό κλίμα.
Εκτός των άλλων, ο Ποντίφικας διαβίβασε μέσω του Αλέξη Τσίπρα τους χαιρετισμούς του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον οποίο όπως είπε ανυπομονεί να συναντήσει στο Φανάρι στις 30 Νοεμβρίου.
Η συνάντηση κράτησε περίπου 45 λεπτά, χρέη μεταφραστή εκτελούσε ο καθολικός επίσκοπος της Σύρου, ενώ ο Πάπας αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη του στο Φανάρι, στις 30 Νοεμβρίου.
«Συμφωνήσαμε ότι ο διάλογος ανάμεσα στην Αριστερά και τη χριστιανική Εκκλησία θα συνεχιστεί. Εκκινούμε από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά τεμνόμαστε σε ίδιες βασικές αξίες: την αλληλεγγύη, την αγάπη για τον συνάνθρωπο, την κοινωνική δικαιοσύνη, και την επιθυμία μας για παγκόσμια ειρήνη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση.
Άλλωστε αυτό ακριβώς που είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και παραδοχή αρκετών σύγχρονων διανοούμενων ότι δηλαδή η φιλοσοφία του χριστιανισμού έχει κοινές βάσεις με την φιλοσοφία της αριστεράς και έχουν κοινό παρανομαστή την αγάπη για τον άνθρωπο και την αλληλοβοήθεια.
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα