Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Θ. Πετράκος: Δεν είμαστε «μπολσεβίκοι» αλλά στην ενέργεια θέλουμε δημόσιο έλεγχο

«Δεν είμαστε υπέρ ενός σοβιετικού μοντέλου, όμως στον τομέα της ενέργειας (όπως και στο χρηματοπιστωτικό) που είναι βασικός για τη ανάπτυξη της χώρας, πρέπει να υπάρχει αυξημένος ρόλος, παρουσία, έλεγχος και ιδιοκτησία του Δημοσίου επί των ισχυρών ενεργειακών βιομηχανιών.»  Αυτό τόνισε, σε μια χαρακτηριστικά χαμηλών τόνων ομιλία στο συνέδριο του ΕΛΙΑΜΕΠ, με εμφανή την καθησυχαστική διάθεση προς θεσμικούς παράγοντες και επενδυτές, ο Θανάσης Πετράκος, βουλευτής και υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.  Εξήγησε, δε, στη συνέχεια, ότι μιλάει για ένα νέο τύπο δημόσιας επιχείρησης, ανασυγκροτημένης και εξυγιασμένης στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και όχι για δημόσιες επιχειρήσεις όπως λειτουργούσαν παλιά και είχαν δημιουργήσει έναν αρνητισμό στα μάτια της κοινωνίας λόγω του ανορθολογικού και πελατειακού τρόπου με τον οποίο ήταν δομημένες.

Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ανέφερε ότι ούτως ή άλλως η ηλεκτρική αγορά είναι απελευθερωμένη και μεγάλο ποσοστό της ηλεκτρικής παραγωγής ανήκει σε ιδιώτες, ενώ και η ίδια η ΔΕΗ ανήκει κατά 49% σε ιδιώτες επενδυτές. «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αποτρέψουμε την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και στις τρείς εκδοχές της: πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, δημιουργία και πώληση της μικρής ΔΕΗ και πώληση του 17% της υπόλοιπης επιχείρησης» δήλωσε και αναρωτήθηκε: «Ποιος είναι ο λόγος να πουληθεί ο ΑΔΜΗΕ που είναι κερδοφόρος και έχει μεγάλη πιστοληπτική ικανότητα ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις που απαιτούνται στα δίκτυα;». Υποστήριξε πάντως ότι «μόνον ο ΑΔΜΗΕ κινδυνεύει», εκτιμώντας ότι τα άλλα στάδια της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ δεν θα προλάβουν να υλοποιηθούν.
Όσον αφορά την οργάνωση της ηλεκτρικής αγοράς, έκανε λόγο για «κατάργηση των διπλών ΑΔΙ» προκειμένου, αφενός μεν να χρηματοδοτηθεί η παροχή ρεύματος σε ευπαθείς οικογένειες, αφετέρου να μειωθεί η ενεργειακή δαπάνη των βιομηχανιών, όπως οι χαλυβουργίες, που κινδυνεύουν να κλείσουν.
Πολυδιάστατη πολιτική
Ο κ. Πετράκος επισήμανε την ανάγκη να έχει η χώρα ισορροπημένη και πολυδιάστατη πολιτική όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις, τόσο στα ενεργειακά όσο και στα υπόλοιπα θέματα. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα προς αποφυγή τη στάση που κράτησε η χώρα μας στην κρίση της Ουκρανίας, όπου εμφανίστηκε να υπερθεματίζει σε αντιρωσικές κινήσεις. «Είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό οφείλουμε πάντα να το έχουμε υπόψη, αλλά εντός της Ε.Ε. υπάρχουν βαθμοί ελευθερίας που πρέπει να τους αξιοποιούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά. 
Όσον αφορά το θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τις βασικές θέσεις που είχε αναπτύξει προ ημερών στη Βουλή το κόμμα, κατά τη διαδικασία κύρωσης των συμβάσεων για Κατάκολο, Πατραϊκό και Ιωάννινα. Όπως είπε, πρέπει το Δημόσιο να έχει την κυριότητα των κοιτασμάτων, να είναι «επιχειρηματίας» μέσω μιας ισχυρής κρατικής εταιρείας και όχι εκμισθωτής ο οποίος εκμισθώνει σε ιδιωτικές εταιρείες τα κοιτάσματα. «Ναι στο Νορβηγικό μοντέλο, αλλά να το αντιγράψουμε σε όλα» δήλωσε χαρακτηριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα