Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Oι μνηστήρες για τη «μικρή» ΔΕΗ

Τις επόμενες κινήσεις τους σχεδιάζουν οι υποψήφιοι επενδυτές, οι οποίοι έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τη μικρή ΔΕΗ, αμέσως μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου που δίνει το πράσινο φως για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες και ξένοι επενδυτές εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ», υποστηρίζοντας ότι όλα έγιναν με στόχο να απαλλαγεί η ΔΕΗ από οικονομικά βαρίδια χωρίς να έχει εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για το άνοιγμα της αγοράς.

Η διαδικασία διαχωρισμού της «μικρής» ΔΕΗ από τη μητρική εταιρεία αναμένεται να είναι χρονοβόρα καθώς πρέπει να πραγματοποιηθούν μελέτες αποτίμησης των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της εταιρείας, φορολογικοί έλεγχοι και εκθέσεις ορκωτών ελεγκτών, καθώς και διαχωρισμός των περίπου 2 εκατ. Πελατών, οι οποίοι υποχρεωτικά για τέσσερις μήνες θα φύγουν από τη ΔΕΗ.


Αμέσως μετά το διαχωρισμό το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί με αυξημένη πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, που σήμερα είναι το ΤΑΙΠΕΔ με 17%, το Δημόσιο με 34,12%, το fund Silchester με 13,80%, η Fidelity με 5% και το ευρύ επενδυτικό κοινό με 30%.

Κλειδί η διαθεσιμότητα κεφαλαίων

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το αναπτυξιακό αποτέλεσμα της αποκρατικοποίησης εξαρτάται από το κατά πόσον η εξαγορά θα συνοδευθεί με δεσμεύσεις του αγοραστή για νέες επενδύσεις, γεγονός που προϋποθέτει μεγάλη διαθεσιμότητα κεφαλαίων. Έτσι, λοιπόν η τροπολογία για υποχρεωτική δέσμευση κατασκευής της νέαςλιγνιτικής μονάδας «Μελίτη ΙΙ» στη Φλώρινα πιέζει αρκετά τους υποψηφίους αγοραστές.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα προκριθούν «εκείνες οι προσφορές στις οποίες περιλαμβάνονται εμπεριστατωμένο, τεκμηριωμένο και δεσμευτικό σχέδιο προς αξιοποίηση της άδειας ηλεκτροπαραγωγής για το σταθμό Μελίτη ΙΙ, ισχύος 540 MW».

Η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας δίπλα στην υφιστάμενη της Μελίτης, η οποία προϋποθέτει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, καθίσταται υποχρεωτική για όποιον αποκτήσει τη μικρή ΔΕΗ αλλάζοντας σημαντικά τα δεδομένα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε μόνο την μεταβίβαση της άδειας κατασκευής στον αγοραστή.

Ο διαγωνισμός αυτός θα αφορά τη νέα εταιρία, η οποία θα διαθέτει παραγωγικό δυναμικό συνολικής ισχύος 2.768 MW.

Από αυτά, τα 1.380 MW είναι λιγνιτικά και προέρχονται από τις δύο μονάδες Αμυνταίου (600 MW), τη μονάδα Μελίτη 1 (330 MW) και την άδεια παραγωγής Μελίτη 2 (450 MW).

Τα 903 MW είναι υδροηλεκτρικά και προέρχονται από το συγκρότημα του Νέστου, τον υδροηλεκτρικό σταθμό Πουρνάρι 1 και 2 και τις μικρής ισχύος υδροηλεκτρικές μονάδες Αγρας και Εδεσσαίος, ενώ τα 485 MW προέρχονται από τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής.

Σε ό,τι αφορά τα ορυχεία, στη νέα εταιρία θα ανήκουν αυτά του Αμυνταίου, συμπεριλαμβανομένων και των Λακκιάς, Κλειδιού και Κομνηνών, των λόφων Μελίτης και της Βεύης.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές

Για τη «Μικρή ΔΕΗ» προκαταρκτικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει μεγάλες εταιρίες ηλεκτρισμού της Δυτικής Ευρώπης και της Ελλάδας.

Ανάμεσα σε αυτές είναι ο όμιλος Μυτιληναίου, ο οποίος είναι ο μόνος που συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου. Οι γερμανικές RVE και ΕΟΝ, η τελική απόφαση των οποίων θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη της στρατηγικής τους που προβλέπει σημαντικές αποεπενδύσεις στα πυρηνικά μετά την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να κλείσει πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Έντονο ενδιαφέρον δείχνουν γάλλοι επενδυτές και αυτό αναμένεται να εκφραστεί είτε μέσω της ΕDF είτε μέσω της ιταλικής Edison, που ελέγχεται επίσης από τον ίδιο γαλλικό κολοσσό. Η Edison συμμετέχει ήδη στην ελληνική αγορά ηλεκτροπαραγωγής μέσω της Elpedison, κοινής εταιρίας με τα ΕΛΠΕ, που λειτουργεί δύο μονάδες φυσικού αερίου και δραστηριοποιείται μέσω θυγατρικής της και στο trading, αλλά και στην προμήθεια.

Οι ίδιες εταιρίες ενδιαφέρονται και για το τρίτο στάδιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που περιλαμβάνει τη διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ που έχουν περάσει στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ.

Τέλος, το σχήμα της μονάδας Ήρων 2 (ΓEK Tέρνα, GazdeFranceSuez, QatarPetroleum) εκτιμάται ότι θα παίξει ρόλο στην αποκρατικοποίηση. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Γ. Περιστέρης έδωσε το στίγμα, σημειώνοντας ότι τα σχήματα της επόμενης ημέρας στην αγορά της Eνέργειας προετοιμάζονται πριν τις εξελίξεις που αναμένονται.

Δεσμεύσεις για νέες επενδύσεις από τη ΔΕΗ

Η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» θα αλλάξει το τοπίο της παραγωγής ενέργειας στη χώρα καθώς σπάει το μονοπώλιο στους λιγνίτες και τα νερά. Αυτό αποτελεί και το κρίσιμο θέμα, καθώς σήμερα η ιδιωτική παραγωγή ενέργειας στηρίζεται μόνο στο φυσικό αέριο.

Η ΔΕΗ δεσμεύεται ότι θα αξιοποιήσει το τίμημα από την πώληση της Μικρής ΔΕΗ μόνο σε επενδύσεις. Όπως επισημαίνεται το τίμημα που θα εισπραχθεί, «θα διατεθεί για επενδυτικές ανάγκες της ΔΕΗ και κατά προτεραιότητα αυτές που σχετίζονται με την αντικατάσταση και την περιβαλλοντική αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων παλαιάς τεχνολογίας».

Η πώληση της θυγατρικής δεν μπορεί να γίνει κάτω από τη λογιστική αξία, ενώ τα χρήματα δεν πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στα ταμεία της εταιρίας. Το ποσό που θα εισπράξει η εταιρία, δηλαδή, ξεκινά από τα 1,5 δισ. ευρώ και μπορεί να φτάσουν έως και τα 2 δισ., με βάση την πρώτη λογιστική αποτίμηση που έχει γίνει. Την ίδια στιγμή, τρέχει η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η οποία θα φέρει στην επιχείρηση ακόμα 600 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Δηλαδή ένα ποσό της τάξης των 2,1 έως 2,6 δισ. ευρώ θα μπει στα ταμεία της εταιρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα