ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Μετά τα «γκάζια» Σαμαρά για να μαζέψει τις «γκάφες» των υπουργών του /Από ώρα σε ώρα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις στη Βουλή

Κωστής Πλάντζος

Εκτός ρύθμισης όσοι «λύγισαν» την κρίσιμη στιγμή από τα χρέη 

Άρον-άρον τρέχει η κυβέρνηση να φέρει μέσα στην ημέρα στη Βουλή τη διάταξη για τις 100 δόσεις, μετά τα «γκάζια» του Αντώνη Σαμαρά στους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης για να καταφέρουν να συνεννοηθούν και να συγκλίνουν σε μια ισορροπημένη «ολιστική» λύση για τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μόλις χθες, Τετάτη, παρά την εντολή του πρωθυπουργού να κλείσει άμεσα η εκκρεμότητα που ανέκυψε λόγω της «αβάσταχτης ελαφρότητος» των συναρμοδίων υπουργών να συντονισθούν και να τελειώσουν μια ρύθμιση που γράφεται εδώ και δύο μήνες (από τις 23 Αυγούστου που την είχαν ήδη στείλει στο Μέγαρο Μαξίμου) ο υπουργός Εργασίας κύριος Γιάννης Βρούτσης εξακολουθούσε να δηλώνει σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν κατατεθεί οι συγκεκριμένες διατάξεις». Τις δηλώσεις Βρούτση «μάζεψε» αργότερα μέσα στην ημέρα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, λέγοντας βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου πως η ρύθμιση για τις 100 δόσεις θα έρθει «σε λίγες ώρες» και όχι μια εβδομάδα.


Έτσι εξηγείται όμως γιατί χρειάστηκε να περάσουν δεκατρείς ημέρες για έρθει η ρύθμιση από τότε που την εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, αφού κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης δεν έχουν την αίσθηση του επείγοντος και μεταθέτουν από εβδομάδα σε εβδομάδα ένα ζήτημα που ο πρωθυπουργός ζήτησε να τελειώνει «από ώρα σε ώρα»,  προκαλώντας όμως εύλογα αγανάκτηση στα περίπου 3 εκατομμύρια φορολογούμενους που πνίγονται σε «ωκεανό» χρεών (70 δισ. στην εφορία και άλλα 10 στα ασφαλιστικά ταμεία) και βρίσκονται σε απόγνωση γιατί δεν ξέρουν τι έχουν να πληρώσουν στο τέλος κάθε μήνα.

Σύγχυση και αγανάκτηση


Επιπλέον με την κατάθεση της ρύθμισης αναμένεται να διαλυθούν οι ασάφειες και η σύγχυση που προκαλούν οι δηλώσεις Βρούτση για το ποιοι θα μείνουν εκτός ρύθμισης, ποιοι θα υπαχθούν και με ποιους όρους. Για παράδειγμα, προκύπτουν συμπεράσματα -αλλά και δημιουργούνται απορίες- όπως:

-Η ρύθμιση προσφέρεται και για τα περίπου 3 εκατομμύρια οφειλέτες που χρωστούν σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν έχουν κάνει ποτέ ρύθμιση για τα χρέη τους.



-Από τη ρύθμιση αποκλείονται όσοι δεν πληρώσουν όλους τους τρέχοντες φόρους (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ)  τις εισφορές και τις δόσεις χρεών που λήγουν τέλος Οκτωβρίου. Από τους μόλις 175.000 οφειλέτες που έχουν κάνει ρύθμιση, περίπου 25.000 δυσκολεύονται ή πληρώνουν εκπρόθεσμα και τελικώς χάνουν τη ρύθμιση. Άρα κινδυνεύουν να τιμωρηθούν και να αποκλειστούν από τη ρύθμιση επειδή «στέγνωσαν» πληρώνοντας δόσεις.

-Θα ισχύσει η ίδια απαίτηση πληρωμής όλων των φόρων και για το Νοέμβριο ή μέχρι να υποβληθεί η αίτηση;

-Ποιος είναι ο «συνεπής» φορολογούμενος που επωφελείται από εκπτώσεις και μειώσεις  προστίμων και προσαυξήσεων; Πολλοί έχουν όχι μόνο μία αλλά τρεις ή και τέσσερις ρυθμίσεις. Αν δυσκολεύεται πχ να πληρώνει τακτικά τη μία από αυτές, θεωρείται αυτομάτως «ασυνεπής»;

-Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις που έχουν ξεκινήσει, αν μπει σε ρύθμιση ο οφειλέτης;

-Θα ανασταλούν ή όχι τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής (10%, 20% ή 30%) για ποσά που έχουν μπει σε ρύθμιση.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα