Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ωρολογιακή βόμβα οι ανεξόφλητες οφειλές προς ΔΕΗ - Στο 1,7 δισ. οι μη εξοφλημένοι λογαριασμοί στα τέλη Σεπτεμβρίου

Μέρος του προβλήματος συνιστούν οι προσπάθειες άσκησης κοινωνικής πολιτικής μέσω μιας σειράς αποφάσεων που δεν έλαβαν υπόψη τους τις επιπτώσεις στην επιχείρηση
Σε ωρολογιακή βόμβα όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά για το σύνολο τη αγοράς ηλεκτρισμού εξελίσσονται οι ανεξόφλητες οφειλές από λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο κατάλογος του 1,7 δισ. ευρώ (τέλος Σεπτεμβρίου) περιλαμβάνει καταναλωτές κάθε κατηγορίας, από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που έχουν ενταχθεί στις χαμηλές χρεώσεις του ΚΟΤ και παρ’ όλα αυτά αδυνατούν να πληρώσουν, οικιακούς με μικρές και μεγάλες καταναλώσεις, βιοτεχνίες και εμπορικά ενεργοβόρες βιομηχανίες, δημοτικές επιχειρήσεις, υπουργεία και άλλους δημόσιους φορείς.

Η συσσώρευση των ανεξόφλητων οφειλών που άρχισε με την έναρξη της κρίσης, κλιμακώθηκε με την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ φτάνοντας στο τέλος του 2013 στο 1,3 δισ. ευρώ και παρά την αποσύνδεσή του από τους λογαριασμούς ρεύματος εκτινάχθηκε το τελευταίο τρίμηνο στα 1,7 δισ. ευρώ, είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων και όχι μόνο της κρίσης και της αδυναμίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων να πληρώσουν ή να αναβάλουν την πληρωμή των οφειλών τους. 
Μέρος του προβλήματος συνιστούν οι προσπάθειες άσκησης κοινωνικής πολιτικής μέσω μιας σειράς αποφάσεων που δεν έλαβαν υπόψη τους τις επιπτώσεις στην επιχείρηση και των αντίκτυπο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου δραστηριοποιούνται τρεις ακόμη ηλεκτροπαραγωγοί θερμικών μονάδων, χιλιάδες παραγωγοί ΑΠΕ και ένας μικρός αριθμός προμηθευτών, που όλοι μαζί συντηρούνται από τον «λογαριασμό ρεύματος».
Το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΗ εξαιτίας των ανεξόφλητων οφειλών έχει ήδη γίνει αισθητό στην αγορά, η οποία επανέρχεται στις συνθήκες «κραχ» που βρέθηκε το 2012. Οι οφειλές της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ έχουν αυξηθεί από τα 160 εκατ. ευρώ στα 250 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ ο ΛΑΓΗΕ έχει αρχίσει να παρακρατεί ποσά από τις πληρωμές των ανεξάρτητων παραγωγών, καθώς εμφανίζει έλλειμμα της τάξης των 210 εκατ. ευρώ περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα