Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Αυξάνει κατά 23% τις προβλέψεις της για επισφάλειες η ΔΕΗ

Σε αύξηση των προβλέψεών της για επισφάλειες από απλήρωτους λογαριασμούς προχωρά η ΔΕΗ εξαιτίας της διόγκωσης που έχει ξανά προσλάβει το φαινόμενο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών.
Σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της Goldman Sachs (GS), παρά το γεγονός ότι ο φόρος ακίνητης περιουσίας έχει αφαιρεθεί από τους λογαριασμούς του ρεύματος, εντούτοις η ΔΕΗ “βλέπει” μια αύξηση των φετινών της προβλέψεων για επισφάλειες κατά 23%, στα 450 εκατ. ευρώ από τα 366 εκατ. ευρώ το 2013.
Τα όσα επισημαίνει η έκθεση της GS, στελέχη της οποίας επισκέφτηκαν πρόσφατα την Ελλάδα και είχαν συναντήσεις με στελέχη της τρόικας, της ΡΑΕ, της κυβέρνησης και της ΔΕΗ, έρχονται λίγες ημέρες μετά την δημοσίευση στοιχείων που δείχνουν ότι τους τελευταίους μήνες τα επίπεδα οφειλών τρίτων προς την επιχείρηση ακολουθούν επικίνδυνα ανοδική τάση.

Οπως είχε γράψει πρόσφατα το “Energypress", τα φέσια των ιδιωτών προς της ΔΕΗ παρουσιάζουν και πάλι έκρηξη, ενώ συνολικά οι οφειλές προς την επιχείρηση στα τέλη του περασμένου Ιουλίου είχαν φτάσει στα 1,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 30% έναντι του περασμένου Νοεμβρίου.
Το ανησυχητικό δε, που επισημαίνει και η έκθεση της Goldman Sachs, είναι ότι τα φέσια συνεχίζουν και αυξάνονται παρότι ήδη από τον περασμένο Μάιο αφαιρέθηκε από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ το χαράτσι για τα ακίνητα. Το γεγονός δείχνει ότι οι καταναλωτές έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους για πληρωμές, όπως εκτιμούν στελέχη της ΔΕΗ, και ότι η εικόνα μπορεί μελλοντικά να επιδεινωθεί.
Στα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς τη ΔΕΗ συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ συγκαταλέγονται κάθε είδους οφειλές, από σπίτια και καταστήματα (χαμηλή τάση) καθώς και εταιρείες και βιομηχανίες.
Αναλυτικά, 1,1 δισ. ευρώ οφείλονται από σπίτια και μαγαζιά, 350 εκατ. ευρώ από βιομηχανίες υψηλής τάσης (σ.σ.: τα μισά αφορούν τη ΛΑΡΚΟ) και 250 εκατ. ευρώ από εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις της μέσης τάσης.
Δεδομένου ότι στα τέλη Αυγούστου τα στοιχεία ήταν ακόμα πιο επιβαρημένα (σε σχέση με τον Ιούλιο) και ότι η γενικότερη τάση είναι αυξητική, στελέχη της επιχείρησης φοβούνται ότι προς τα τέλη του χρόνου τα φέσια είναι πιθανό και να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ. Πόσω μάλλον όταν ο κάθε πολίτης έχει να πληρώσει σειρά μεγάλων και μικρών φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι πλέον τα ποσά των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη ΔΕΗ θεωρούνται μη διαχειρίσιμα. Ηδη, η εταιρεία αναζητά τρόπους για τη χρηματοδοτική της ενίσχυση. Ωστόσο υπό τις παρούσες συνθήκες πολιτικής ρευστότητας, είναι περιορισμένες οι δυνατότητες δανεισμού εκ νέου από τις αγορές με καλούς όρους και επιτόκια.
Αύξηση κερδών 53% ετησίως
Πέραν του κινδύνου των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η έκθεση της GS προβλέπει την αύξηση των κερδών ανά μετοχή της ΔΕΗ κατά 53% ετησίως, κατά μέσο όρο, μέχρι και το 2018.
Σχετικά με το εγχείρημα δημιουργίας και πώλησης μιας "μικρής ΔΕΗ" υποστηρίζει ότι θα βελτιώσει την κερδοφορία του τομέα χονδρικής, ενώ αυτά που αποτελούν προτεραιότητα για την τρόικα στο κεφάλαιο “Ενέργεια”, επισημαίνει ότι είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, με διάθεση μονάδων της ΔEΗ στον ανταγωνισμό.
Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι η επιχείρηση απέκλεισε το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος λόγω της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, εξαιτίας σχετικής ρήτρας που υπάρχει σε ομολογιακές εκδόσεις της. Ο οίκος διατηρεί σύσταση "buy" για τη μετοχή της επιχείρησης.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα