Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Το ενεργειακό "doubleplay" θα περιλαμβάνει ρεύμα και αέριο

Τα χρονοδιαγράμματα για το άνοιγμα της αγοράς και τη μετάβαση όλων των κατηγοριών καταναλωτών σε καθεστώς επιλεξιμότητας περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Η επιλεξιμότητα είναι η δυνατότητα του καταναλωτή να επιλέγει ο ίδιος τον προμηθευτή του και όχι να υπάγεται αναγκαστικά στο μονοπώλιο των ΕΠΑ.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα χρονοδιαγράμματα ήδη από  την ψήφιση του νομοσχεδίου, καθίστανται «επιλέξιμοι» οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές, ακολουθούν το 2016 όλοι οι βιομηχανικοί καταναλωτές ανεξαρτήτως κατανάλωσης, το 2017 έρχεται η σειρά για όλους τους μη οικιακούς καταναλωτές και το 2018 απελευθερώνεται πλήρως η αγορά αερίου και για τους οικιακούς πελάτες.

Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη ανοίγει πεδίο δράσης για προμηθευτές φυσικού αερίου που θα μπορούν να πουλάνε φυσικό αέριο σε πελάτες αρχικά από τη βιομηχανία ήδη από το 2015. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ έχει προγραμματίσει για τις 14 Νοεμβρίου την ετήσια δημοπρασία αερίου για το έτος 2015, μέσω της οποίας μεγάλοι καταναλωτές αλλά και προμηθευτές αποκτούν πρόσβαση σε ποσότητες φυσικού αερίου σε τιμή κόστους. Πάντως τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά -ενώ και κάποιοι όροι για τη συμμετοχή στις δημοπρασίες εμφανίζονται μάλλον δυσχερείς- ώστε να υπάρξει προσφορά από ανεξάρτητους προμηθευτές.
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η αγορά αυτή δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον. Το αντίθετο μάλιστα. Όπως πληροφορείται το Capital.gr, η αγορά προμήθειας αερίου παρακολουθείται στενά ιδιαίτερα από παίκτες που ήδη δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Το επόμενο βήμα θα είναι μόλις ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο και το τοπίο της αγοράς, να υπάρξουν συγκεκριμένα πακέτα προσφορών τα οποία θα ξεκινήσουν από μεμονωμένους πελάτες της βιομηχανίας. «Φυσικά και μας ενδιαφέρει η αγορά του αερίου και σκοπεύουμε να μπούμε σε αυτήν» αναφέρει στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας προμήθειας ρεύματος που επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι να λανσαριστούν στο μέλλον πακέτα ενεργειακού «doubleplay» δηλαδή πώλησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από έναν πάροχο, με διάφορα πρόσθετα προνόμια. «Είναι κάτι που γίνεται ευρέως σε χώρες της Ευρώπης, γιατί να μην το δούμε να έρχεται και εδώ» αναφέρει η ίδια πηγή.
Και εάν για τους οικιακούς καταναλωτές μια τέτοια προοπτική είναι σχετικά μακρινή (2018) δεν ισχύει το ίδιο για τη βιομηχανία ή τους επαγγελματικούς πελάτες, για τους οποίους η αγορά ανοίγει νωρίτερα.
Θυμίζουμε ότι άδειες προμήθειας ρεύματος και άδεια προμηθευτή φυσικού αερίου διαθέτουν οι εξής εταιρείες: Heron των ΓΕΚ Τέρνα GdF Suez, η M&M Gas (όμιλος Μυτιληναίος, Motor Oil Hellas) η εταιρεία Edison (που μετέχει στην Elpedison), η εταιρεία προμήθειας ηλεκτρισμού Greek Environmental and Energy Network ενώ αίτηση υπέβαλε προ ημερών και μια άλλη εταιρεία η Watt & Volt.
(Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr)energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα