ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Στα 35 – 38 ευρώ ανά Μεγαβατώρα η τιμή εκκίνησης για τις δημοπρασίες NOME

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το συνολικό πακέτο που αποτελεί το σχέδιο για τις δημοπρασίες ρεύματος τύπου NOME, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας που ξεκίνησε με τις δύο διαδοχικές διαβουλεύσεις  της ΡΑΕ.
Δεν αποτελεί επίσημη πρόταση (δεν έχει περάσει από την Ολομέλεια της Αρχής) αλλά ολοκληρωμένο κείμενο εργασίας το οποίο αποτελεί τη βάση για τις συζητήσεις που θα έχει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση με την τρόικα. Εάν εγκριθεί από την τρόικα και – στη συνέχεια - από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, τότε θα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου και θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Με βάση τα σημερινά πολιτικά δεδομένα, η υπερψήφιση ενός σχεδίου που είναι βέβαιον ότι θα επιφέρει απώλειες στη ΔΕΗ αποτελεί «άσκηση σε ναρκοπέδιο», ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στη συνέχεια. Τώρα πρέπει να πείσει την τρόικα και την DG Comp.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο που έχει επιδώσει ανεπισήμως η ΡΑΕ; Καταρχάς είναι ένα ενιαίο σχέδιο, υποστηριζόμενο από ειδικές γνωμοδοτήσεις και μελέτες που έχουν παραγγελθεί και εκπονηθεί για το σκοπό αυτό, το οποίο έχει δύο σκέλη: Το ένα αφορά το τεχνικό επίπεδο, όπου έγιναν κάποιες αλλαγές μετά τις παρατηρήσεις της τρόικας κατά την προηγούμενη έλευσή της.  Το δεύτερο αφορά τον καθορισμό της αρχικής τιμής αναφοράς, η οποία είναι στην πραγματικότητα η «καυτή πατάτα» και ταυτόχρονα το κριτήριο με βάση το οποίο θα κριθεί ως αποδοτικός ή μη ο νέος θεσμός.
Ο καθορισμός της αρχικής τιμής αναφοράς προκύπτει ως αποτέλεσμα του υπολογισμού, εκ μέρους του Ρυθμιστή, της εύλογης τιμής για το λιγνιτικό κόστος της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η αρχική τιμή αναφοράς ορίζεται στα επίπεδα των 35 – 38 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, καθαρά, χωρίς δηλαδή τις διάφορες χρεώσεις που ακολουθούν.
Καθοριστικό μέγεθος, για να προκύψει η τελική τιμή με την οποία θα προμηθεύονται οι προμηθευτές το ρεύμα μέσω των δημοπρασιών, αποτελεί η χρησιμοποίηση συντελεστών, ανάλογα με την κατηγορία καταναλωτών που απευθύνεται ο προμηθευτής. Οι συντελεστές αυτοί κυμαίνονται από 0,7 έως 1,3. Αν ένας προμηθευτής πρόκειται να πουλήσει το ρεύμα που αγοράζει σε μια ενεργοβόρο βιομηχανία τύπου χαλυβουργία κ.λπ., θα έχει το χαμηλότερο συντελεστή και συνεπώς θα αγοράζει πολύ φθηνά. Αν απευθύνεται στη λιανική της οικιακής κατανάλωσης, θα έχει το μεγαλύτερο συντελεστή.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι οι βιομηχανίες θα έχουν τιμολόγια ρεύματος ανάλογα με εκείνα που προέκυψαν μετά την παρέμβαση του μετόχου (υπουργείο Οικονομικών) στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 28 Φεβρουαρίου για τα βιομηχανικά τιμολόγια.http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα