ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Φρενάρει η αύξηση στα ληξιπρόθεσμα χρέη της ΔΕΗ

Φρενάρει η αυξητική τάση στα φέσια των ιδιωτών προς τη ΔΕΗ όπως δείχνουν τα στοιχεία Σεπτεμβρίου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς την επιχείρηση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα τέλη Σεπτεμβρίου, το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ιδιώτες προς τη ΔΕΗ είχε υπερβεί ελαφρώς τα 1,7 δισ. ευρώ, επίπεδα στα οποία βρίσκονταν τον περασμένο Ιούλιο.
Η τάση εξέλιξης των χρεών δείχνει ότι μπορεί να διαψευσθούν οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις του καλοκαιριού ότι με αυτούς τους ρυθμούς αύξησης, τα φέσια προς της ΔΕΗ θα έφταναν κοντά στα 2 δισ. ευρώ προς το τέλος του έτους.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η ΔΕΗ εφυσυχάζει αφού τα επίπεδα των 1,7-1,8 δισ. ευρώ είναι πρωτόγνωρα για την επιχείρηση. Από την άλλη πλευρά, η συγκράτηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, αντί για την εκτιμώμενη εκτίναξή τους εκλαμβάνεται οπωσδήποτε ως θετική εξέλιξη.

Το καλοκαίρι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς τη ΔΕΗ είχαν παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 30% έναντι του περασμένου Νοεμβρίου. Το ανησυχητικό ήταν ότι τα φέσια συνέχιζαν να αυξάνονται παρότι ήδη από τον περασμένο Μάιο είχε αφαιρεθεί από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ το χαράτσι για τα ακίνητα. Η ερμηνεία που είχε τότε δοθεί ήταν πως οι καταναλωτές είχαν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους για πληρωμές, και ότι η εικόνα μπορούσε μελλοντικά να επιδεινωθεί.
Στα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς τη ΔΕΗ συνολικού ύψους 1,7-1,8 δισ. ευρώ συγκαταλέγονται κάθε είδους οφειλές, από σπίτια και καταστήματα (χαμηλή τάση) καθώς και εταιρείες και βιομηχανίες.
Παλαιότερα στοιχεία έδειχαν ότι πάνω από 1,1 δισ. ευρώ οφείλονται από σπίτια και μαγαζιά, 350 εκατ. ευρώ από βιομηχανίες υψηλής τάσης (σ.σ.: τα μισά αφορούν τη ΛΑΡΚΟ) και 250 εκατ. ευρώ από εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις της μέσης τάσης.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι πλέον τα ποσά των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη ΔΕΗ θεωρούνται μη διαχειρίσιμα. Εδώ και μήνες η εταιρεία αναζητά τρόπους για τη χρηματοδοτική της ενίσχυση. Ωστόσο υπό τις παρούσες συνθήκες πολιτικής ρευστότητας, είναι περιορισμένες οι δυνατότητες δανεισμού εκ νέου από τις αγορές με καλούς όρους και επιτόκια.
Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο η ΔΕΗ είχε αντλήσει από τις αγορές 700 εκατ. ευρώ μέσω δύο ομολόγων, μια 5ετή έκδοση 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,5% και μια 3ετή έκδοση 200 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,75%. Η ανταπόκριση της αγοράς ήταν πολύ θετική καθώς είχε υπερκαλυφθεί έξι φορές το ποσό που ζητούσε η επιχείρηση, με προσφορές για 3 δισ. ευρώ. Επίσης δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που η ΔΕΗ προχώρησε σε αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ αλλά και εκταμίευσε σημαντικά ποσά από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Οι κινήσεις αυτές είχαν δώσει πριν από το καλοκαίρι σημαντική ανάσα στα ταμεία της επιχείρησης και κατ' επέκταση στην ενεργειακή αγορά, καθώς η θέση της ΔΕΗ είναι κομβική. Αποτελεί κανόνα στην αγορά ότι όταν η ΔΕΗ διαθέτει ρευστό, τότε τα πράγματα εξομαλύνονται για το σύνολό της. Σε αντίθετη περίπτωση, αρχίζει ένα ντόμινο χρεών που όπως έχει δείξει και η πρόσφατη εμπειρία μπορεί να φτάσει μέχρι και στη ΔΕΠΑ. Ακόμη πάντως και αν η ΔΕΗ τελικά προσφύγει σε δανεισμό και πάρει προσωρινή ανάσα ρευστότητας, αυτόματα αυτό θα επιβαρύνει την οικονομική της κατάσταση. energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα