Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

''ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ''...

Λύση για την προληπτική στήριξη της Ελλάδας η οποία θα περιλαμβάνει εποπτεία, παρακολούθηση των στόχων και συμμετοχή του ΔΝΤ με τρόπο που δεν έχει καθοριστεί ακόμη, συζήτησε το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (eurogroup) στη συνεδρίαση της Πέμπτης.



Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γιερούν Ντάιζελμπλουμ, το Εurogroup υποστηρίζει τη λύση της Προληπτικής Γραμμής Στήριξης Ενισχυμένης Εποπτείας (Enhanced Conditions Credit Line) για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα.



Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με την τρόικα το ταχύτερο, έτσι ώστε να κλείσει εντός του έτους και η συμφωνία για τη γραμμή στήριξης, αφού το τρέχον πρόγραμμα λήγει στο τέλος του 2014 και δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Γιαυτό, είπε, είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η νέα γραμμή στήριξης πριν το τέλος του έτους, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι πάντες ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει στήριξη.



Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη γραμμή πίστωσης ECCL προβλέπει ότι υπάρχει αιρεσιμότητα (conditionality), δηλαδή προϋποθέσεις για τη χορήγησή της, καθώς και παρακολούθηση (monitoring), αλλά ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί όπως και οι επιμέρους διευθετήσεις θα πρέπει να συζητηθούν. Είπε πάντως ότι θα πρέπει να παρακολουθείται ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιούνται οι δεσμεύσεις.



Σχετικά με το ΔΝΤ ο πρόεδρος του eurogroup είπε ότι ο οργανισμός θα έχει συμμετοχή στο νέο σύστημα στήριξης, αφού υπήρξε συναίνεση ότι η συμμετοχή του αυξάνει την αξιοπιστία. Ερωτηθείς, όμως, εάν θα συνεχίσουν να υπάρχουν τρίμηνες επιθεωρήσεις, δεν το επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι οι λεπτομέρειες για τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να συζητηθούν με τον οργανισμό, αφού έχει τους δικούς του κανόνες.



Από τις δηλώσεις αυτές προκύπτει ότι ο τρόπος με τον οποίο θα καθοριστούν οι όροι για τη νέα γραμμή στήριξης είναι ανοιχτοί σε συζήτηση και διαπραγμάτευση, δεδομένου ότι στόχος της ελληνικής πλευρά είναι να μην υπογραφεί νέο μνημόνιο, αλλά οι δεσμεύσεις αλλά και ο βαθμός εποπτείας να έχουν πιο χαλαρή μορφή χωρίς να υπάρχει η «καθημερινή διαχείριση» (micromanagement) από την πλευρά της τρόικας, κάτι που δεν φάνηκε να αποκλείει ο πρόεδρος του eurogroup.



Σχετικά με τα 11 δισ. του ΤΧΣ, με τα οποία η ελληνική πλευρά θέλει να «χτίσει» τη νέα γραμμή στήριξης, ο κ. Ντάιζελμπλουμ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε και ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με την τρόικα για να φανούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες.



Στο θέμα της τρόικας αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέκλινγκ, ο οποίος είπε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα την τελευταία δόση, η οποία μαζί με τις επιστροφές των κερδών που είχαν από τα ελληνικά ομόλογα οι κεντρικές τράπεζες φθάνει τα 8 δισ. ευρώ.




Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα