Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Στα χαμηλά τεσσάρων ετών το πετρέλαιο

Η υπερπροσφορά αργού από τις χώρες του ΟΠΕΚ, η μείωση τιμών από τη Σαουδική Αραβία και η μειωμένη – προς το παρόν – ζήτηση, πιέζουν τις τιμές σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα
Σε πτωτική τροχιά εξακολουθεί να κινείται η τιμή του πετρελαίου, τόσο του αργού (crude), όσο και του τύπου Brent, συνεχίζοντας μια διολίσθηση που ξεκίνησε εδώ και περίπου δύο εβδομάδες.
Η τιμή του αργού έπεσε πλέον κάτω και από τα 77 δολάρια δολάρια ανά βαρέλι, την ίδια ώρα που το crude, στα συμβόλαια άμεσης παράδοσης, διαπραγματεύεται το απόγευμα της Πέμπτης κάτω κι από τα 80 δολάρια, συγκεκριμένα στα 79,35 δολ. ανά βαρέλι, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς στο επίπεδο αυτό είχε να πέσει από το Σεπτέμβριο του 2010.


Αφορμή για τη νέα υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού υπήρξε η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) που εκτιμά πως η ζήτηση για ενεργειακά προϊόντα θα πέσει στα επίπεδα του 2008 (!), ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν και τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν νέα επιβράδυνση της υπ' αριθμόν δύο ενεργοβόρου οικονομίας του πλανήτη, της κινεζικής. Αιτία για τη νέα πτώση όμως θεωρείται από τους ειδικούς η στάση που κρατάει η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ. Οι ειδικοί θεωρούν πως η Σαουδική Αραβία μειώνει συνεχώς τις τιμές στις οποίες πουλάει αργό προς τις ΗΠΑ – και εδώ και μια εβδομάδα και προς την Ευρώπη – σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της σε μια περίοδο που η προσφορά έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και παράλληλα οι ΗΠΑ αρχίζουν σοβαρά να εκμεταλλεύονται τα τεράστια αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου που διαθέτουν και τα οποία μέχρι πρότινος δεν ήταν εκμεταλλεύσιμα εμπορικά.

Επισήμως βεβαίως ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας απέρριψε τις κατηγορίες ότι το Ριάντ έχει ξεκινήσει «πόλεμο τιμών». Ο κ. Αλί αλ-Ναΐμι δήλωσε πως η χώρα του συνεργάζεται «με άλλους παραγωγούς για να εξασφαλίσει την σταθερότητα των τιμών που είναι προς το συμφέρον παραγωγών, καταναλωτών και γενικά της βιομηχανίας», αλλά δεν φαίνεται να πείθει τους εμπλεκόμενους με τη διεθνή αγορά ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση κρίσιμη για τη συνέχεια θα είναι η προγραμματισμένη για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοέμβρη, επίσημη συνεδρίαση των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, στη Βιέννη, αν και πλέον πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως ο ΟΠΕΚ έχει πλέον πολύ περιορισμένα περιθώρια για άσκηση επιρροής ή παρέμβασης στην αγορά...protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα