Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Τι αλλαγές ζητεί η τρόικα για τις 100 δόσεις, πώς αντιδρά η κυβέρνηση

του Κωστή Πλάντζου

Λιγότερες δόσεις για λιγότερους οφειλέτες, με αυστηρά περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια ζητά η Τρόικα από την κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι η ρύθμιση χρεών είναι ήδη νόμος του κράτους και έχει τεθεί σε εφαρμογή μάλιστα εδώ και μία εβδομάδα, η Τρόικα επιμένει να ζητά την απόσυρση του μέτρου.

Περιμένει μάλιστα τα νεότερα στοιχεία για την πορεία των εισπράξεων φόρων του Νοεμβρίου, που ήταν ο πρώτος μήνας που ίσχυσε η ρύθμιση, για  υποστηρίξει και να απαιτήσει από την κυβέρνηση ότι το μέτρο κάνει ζημιά στα δημόσια έσοδα, ανοίγει «παράθυρο» για φοροφυγάδες (σσ: τα ίδια δηλαδή που λέει και ο κύριος Σόιμπλε) και δεν θα αποδώσει όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση.


 Στην κυβέρνηση αποκρούουν τις πιέσεις αυτές, θεωρώντας ότι η ρύθμιση μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε χιλιάδες φορολογούμενους, αλλά και τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό –κάτι που απομένει να φανεί από την πορεία της είσπραξης των κρατικών εσόδων τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Αποκλείουν να αλλάξει αναδρομικά η ρύθμιση για όσους ήδη την έκαναν και θεωρούν casus belli αν επιμείνει η Τρόικα για λιγότερες από 100 δόσεις, επειδή αποτέλεσε πρωθυπουργική εξαγγελία.

H Τρόικα, πάντως, πιέζει για αλλαγές στο νέο σύστημα ρυθμίσεων χρεών με τις 100 δόσεις, η οποία ζητεί να αλλάξει στα εξής σημεία –ακόμα και αναδρομικά για όσους έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτήν!

Εντωμεταξύ, πέραν του θέματος των 100 δόσεων, στο «πακέτο μέτρων» που προσφέρει στην Τρόικα η κυβέρνηση για να επιστρέψει στην Αθήνα, έχουν προστεθεί τα εξής μέτρα:

- Αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό για τις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων από 6,5% σε έως 13%.
- «Πάγωμα» των συντάξεων την διετία 2016-2017
- Αύξηση στα 20 χρόνια (από 15) των ελάχιστων ετών ασφάλισης για να λάβουν σύνταξη οι γεννηθέντες από το 1975 και μετά
- Κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 (πλήρης εφαρμογή από το 2019 με τριετή μεταβατική περίοδο)
- Αυστηροποίηση κριτηρίων για χορήγηση ΕΚΑΣ προκειμένου να εξοικονομηθούν 80 εκατ. ευρώ.
- Μείωση του εισαγωγικού μισθού για πρωτοδιοριζόμενους στο δημόσιο από 1/1/2015
- Κατάργηση προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015 στο υπουργείο Οικονομικών (έναρξη πιλοτικής εφαρμογής του νέου μισθολογίου) και στη συνέχεια για όλους από 1.1.2015, με αντικατάστασή της από το «μπόνους» αποδοτικότητας.
- Νέα μείωση οδοιπορικών, εκτός έδρας, υπερωριών στο δημόσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα