Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Το "φτωχό" 160 φέρνει πολιτικές εξελίξεις - Τα σενάρια της επόμενης ημέρας - Το Μαξίμου θέλει καθαρές λύσεις αλλά το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί

- Η επόμενη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι στις 23 Δεκεμβρίου
- Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να ακούσει το σενάριο για αντικατάσταση του Αντώνη Σαμαρά
- Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ γκρινιάζουν στον Ευάγγελο Βενιζέλο πως πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό
- Κρίσιμη η συνάντηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ Πάνο Καμμένο

Το κατώτερο των προσδοκιών αποτέλεσμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει προκαλέσει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και σε όλη την κυβερνητική παράταξη που βλέπει πλέον πως η χώρα οδηγείται σε εκλογές, εκτός εάν υπάρξει κάποια μεγάλη αλλαγή, ικανή να αλλάξει τους συσχετισμούς. 

Τις επόμενες ώρες μέχρι τη δεύτερη ψηφορορία που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τρίτης 23 Δεκεμβρίου, θα γίνουν μεγάλες πολιτικές ζυμώσεις, με σκοπό η κυβέρνηση να αλλάξει το άσχημο κλίμα που δημιουργήθηκε από το "φτωχό" 160 που συγκέντρωσε ο Σταύρος Δήμας. 

Το αποτέλεσμα αυτό φαίνεται πως έχει δημιουργήσει ένα δίπολο μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης.

Από τη μία είναι το Μέγαρο Μαξίμου που κρατάει χαμηλούς τόνους, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν πως "προχωράμε βήμα βήμα, σήμερα ήταν η πρώτη μάχη κι έχουμε άλλες δύο". 

Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί και διαψεύδει τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά να προκρίνει "καθαρές λύσεις", μη αποδεχόμενος σενάρια που περιλαμβάνουν ορισμό ημερομηνίας πρόωρων εκλογών.

Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως ήδη επεξεργάζεται σενάρια, με σκοπό να αποτρέψει την αποτυχία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως και μετά τις τελευταίες συναντήσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά προτίμησε να μην κάνει δηλώσεις προς έκπληξη πολλών.

Η σιωπή του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετά την πρώτη ψηφοφορία για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να κρύβει πολλά και κυρίως πολιτικές πρωτοβουλίες από την πλευρά του που ενδεχομένως να μην συνάδουν με τις θέσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να επιμένει στις «καθαρές λύσεις», δηλαδή….«ή εκλέγεται ΠτΔ ή πάμε σε εκλογές».
Στο πλαίσιο αυτό τα σενάρια που επεξεργάζεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι:

- εκλογή ΠτΔ και ορισμός ημερομηνίας εκλογών μέσα στο 2015 με βάση και την πρόταση των 8 βουλευτών με επικεφαλής τον Σπύρο Λυκούδη. Πιθανότερο διάστημα μετά τον Ιούνιο του 2015. 

- εκλογή ΠτΔ, σχηματισμός κυβέρνησης ειδικού σκοπού και εκλογές μέσα το 2015.

Τι μέλει γενέσθαι θα αποκαλυφθεί σύντομα, ίσως και αύριο, χωρίς να μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχομένο η κυβέρνηση να μη θέλει τελικά την εκλογή ΠτΔ ώστε η χώρα να πάει σε εκλογές και να πετάξει έτσι την «καυτή πατάτα» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια ο κ. Βενιζέλος φρόντισε πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να στείλει ένα κωδικοποιημένο μήνυμα προς Μέγαρο Μαξίμου και προς την αξιωματική αντιπολίτευση, αφήνοντα; ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την «επόμενη μέρα» της εκλογής ΠτΔ.

Δηλαδή επανέλαβε εκ νέου την πρόταση για συναινετική εκλογή ΠτΔ λέγοντας ότι δεν απευθύνεται μόνο ή κυρίως στους ανεξάρτητους βουλευτές και τη συνείδηση του κάθε βουλευτή, αλλά απευθύνεται πάντα πρώτιστα στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου «και η απάντηση που έχουμε λάβει είναι «δεν μας ενδιαφέρει τίποτα, εκλογές τώρα».

Η φράση «..να τα συζητήσουμε όλα» φούντωσε εκ νέου τα σενάρια των πολιτικών πρωτοβουλιών που μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση ή προσωπικά ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να διαδραματίζει ένα ιδιαίτερο ρόλο και όχι σε απαραιτήτως σε σύμπτωση απόψεων με το Μέγαρο Μαξίμου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ - ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΑΦΕΡΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα