ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

H TΡΟΪΚΑ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ " ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ " ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2015

Αποκρατικοποίηση ΔΕΗ μέσα στο 2015 ζητεί η τρόικα
Την επίσπευση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ εντός του 2015 φέρεται να έχει ζητήσει η τρόικα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την οριστικοποίηση των αλλαγών και των μεταβατικών μέτρων στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με το επιχείρημα των δανειστών μόνο το πρόγραμμα πώλησης μπορεί να διασφαλίσει το ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς.
Όπως έχει γίνει γνωστό και αποκάλυψε το EnergyPress οι δανειστές έχουν εκφράσει ανοιχτά τις ενστάσεις τους σε συγκεκριμένες πτυχές των μεταβατικών μέτρων τόσο σε σχέση με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ όσο και σε σχέση με τα νέα ΑΔΙ. Η απάντηση που φέρονται να έχουν δώσει οι δανειστές στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τα μεταβατικά μέτρα, είναι ότι είναι προτιμότερη η ταχύτερη δυνατή ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αντί των μεταβατικών ρυθμίσεων , προκειμένου να ανοίξει η αγορά.

Στον αντίποδα βεβαίως, η πώληση της μικρής ΔΕΗ, εμφανίζει αρκετά προβλήματα και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ο σύμβουλος που θα αναλάβει την απόσχιση της νέας εταιρείας που θα τεθεί προς πώληση. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση της ΔΕΗ, αποτελεί το δυσκολότερο εγχείρημα αποκρατικοποίησης, το οποίο συναρτάται άμεσα με τις ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
Πέρα από το γεγονός ότι η συνέχιση της αποκρατικοποίησης συναρτάται με τη συνέχιση της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, συνολικά η πορεία της ΔΕΗ συναρτάται άμεσα με το οικονομικό κλίμα της χώρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και το τίμημα το οποίο θα προσφερθεί στο πλαίσιο της τριπλής αποκρατικοποίησης στον τομέα του ηλεκτρισμού.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά των δανειστών επαναφέρουν στο προσκήνιο να υπάρξει μια παράλληλη πορεία ή ακόμη και να προηγηθεί χρονικά η διάθεση του 17% σε στρατηγικό επενδυτή της μητρικής εταιρείας.
Υπενθυμίζεται ότι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ ξεκινά από την πώληση του 66% της θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς, του ΑΔΜΗΕ. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, θα ακολουθήσει η πώληση της μικρής ΔΕΗ στην οποία θα εισφερθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας που θα περιλαμβάνει λιγνίτες, υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο, ορυχεία αλλά και πελατολόγιο στη λιανική και τελευταία θα είναι η πώληση του 17%. Ωστόσο με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν ανακύψει δεν αποκλείεται να τρέξουν παράλληλα οι δύο τελευταίες διαδικασίες (μικρή ΔΕΗ, 17%). Αυτό όμως, όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προχωρήσει εάν προηγουμένως δεν έχει ολοκληρωθεί η απόσχιση της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα