Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Στην κόψη του ξυραφιού η διαπραγμάτευση με την τρόικα

Γράφει η Μαίρη Πολλάλη
«ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ» ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, την ώρα που οι Βρυξέλλες έχουν ήδη βάλει στο τραπέζι την επέκταση του ελληνικού προγράμματος. Τις τελευταίες  ώρες, πάντως, κυβερνητικές πάντως σημειώνουν ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», ακόμη και το να ξεμπλοκάρει η διαδικασία, καθώς διεξάγονται συνομιλίες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. 


Η ελληνική πλευρά αναμένει απάντηση επί του νέου email που απέστειλε σε ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι προτάσεις της για αλλαγές στο ασφαλιστικό και τη φορολόγηση και συγκεκριμένα ανατροπές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς και τις συντάξιμες αποδοχές, καθώς και αλλαγές στον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση, η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να νομοθετήσει τα «προληπτικά μέτρα», καθώς και ποσοτικοποίηση των προτεινόμενων μέτρων, δηλαδή να διευκρινιστεί το κόστος τους. 

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Κομισιόν, η τρόικα έχει ζητήσει από την Ελλάδα άμεση εφαρμογή των προληπτικών μέτρων, δηλαδή- μεταξύ άλλων- την αύξηση του ΦΠΑ σε τσιγάρα και την επαναφορά της έκτακτης εισφοράς προ της μείωσης του 30%. Τα μέτρα αυτά ζητούν να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου και όχι σε μεταγενέστερο διάστημα όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. 

Τις τελευταίες ώρες γίνεται μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές για το δημοσιονομικό κενό ενόψει συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών στις 8 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμούν ότι δεν θα πάμε με συμφωνία στο Γιουρογκρουπ και ότι αυτό που συζητείται τώρα είναι αν θα πάμε σε μια τεχνική παράταση του προγράμματος ή αν αυτή θα αφορά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα έως 6 μήνες, όπως προτείνει η Κομισιόν.

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι υπό τον Αντώνη Σαμαρά, με τους υπουργούς που έχουν τα κρίσιμα πόστα της διαπραγμάτευσης (έσοδα και συντάξεις), έγινε με φόντο τη σκληρή γραμμή που τηρεί η τρόικα και απομακρύνει την πιθανότητα συμφωνίας έως το Eurogroup ης Δευτέρας. 

Ενδεικτικό της απόστασης που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη που είχαν για το απόγευμα προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή».http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα