Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Ιδού η σύμβαση παραχώρησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων στην Digea

Digea-logo11
Η σύμβαση παραχώρησης των δικαιωμάτων χρήσης δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με καθυστέρηση πέντε μηνών από τον Φεβρουάριο του 2014 που παραδόθηκε το σύνολο των ψηφιακών συχνοτήτων από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών στον πάροχο δικτύου Digea, την εταιρεία των ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, που είναι ταυτόχρονα και μεγάλοι «πελάτες» της. Η απόφαση με αριθμό 707/2 εντάχθηκε σε ΦΕΚ στις 24 Ιουνίου 2014 και μία ημέρα μετά, στις 25 Ιουνίου 2014, δημοσιεύθηκε η «διορθωτική» σύμβαση. Στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η εν λόγω δημοσίευση άργησε άλλους τέσσερις μήνες…

Στην ογκώδη απόφαση της σύμβασης με την Digea αναλύεται διεξοδικά το οικονομικό μοντέλο ενοικίασης των συχνοτήτων από τον πάροχο δικτύου προς τους πελάτες του, τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας (δηλαδή, τους μετόχους του) και περιφερειακής εμβέλειας, με τον ορισμό συγκεκριμένων μαθηματικών τύπων ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα της Digea και το κέρδος της έως και 15% ανά ενοικίαση.
Τα περίεργα της σύμβασης αρχίζουν ήδη από τις πρώτες σελίδες της. Ενώ η απόφαση με την οποία δόθηκαν οι συχνότητες στην Digea, με υπογραφή του προέδρου της ΕΕΤΤ Κωνσταντίνου Λουρόπουλου, δόθηκε στις 13 Φεβρουαρίου προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο ορισμός του κόστους σύμφωνα με τους μαθηματικούς τύπους αποφασίστηκε στις 30 Απριλίου 2014, μετά τη διαβούλευση που έγινε για το ζήτημα αυτό στις 20 Μαρτίου 2014.
Η έγκριση δύο μαθηματικών τύπων στο κόστος ψηφιακού σήματος, το επονομαζόμενο ΑΟΤ (Ανώτατο Όριο Τιμής), όσον αφορά τους πελάτες της Digea οδηγεί στο να πληρώνουν διαφορετικά τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και διαφορετικά τα περιφερειακά!  Οι μεν μέτοχοι της Digea, τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, πληρώνουν ενοίκιο ανά κανάλι και ρυθμό μετάδοσης του σήματός τους (Mbps), σύμφωνα με το ετήσιο κόστος ανάπτυξης του δικτύου της εταιρείας και ανάλογα με τη χωρητικότητα που παίρνουν σε κάθε ψηφιακή συχνότητα. Δηλαδή, η Digea έχει υπολογίσει το κόστος των επενδύσεών της για το δίκτυο και νοικιάζει τον χώρο στα κανάλια ανάλογα με τη χωρητικότητα που τους δίνει. Τα περιφερειακά κανάλια, όμως, καλούνται να πληρώσουν με διαφορετικό μαθηματικό τύπο. Το Ανώτατο Όριο Τιμής (ΑΟΤ) προκύπτει για αυτά από το ετήσιο κόστος ανάπτυξης της Digea ανάλογα με τον ρυθμό μετάδοσης του σήματός τους (Mbps) αλλά και τον πληθυσμό κάθε περιοχής! Για κάθε ξεχωριστή περιφέρεια της χώρας, ανάλογα με τον πληθυσμό, η ΕΕΤΤ έχει καθορίσει συγκεκριμένο αριθμό. Γι’ αυτό τα περιφερειακά κανάλια της Μακεδονίας καλούνται να πληρώνουν 3.600 ευρώ τον μήνα στην Digea, ενώ της Στερεάς Ελλάδας 1.600 ευρώ τον μήνα.
Το ενοίκιο αυτό καθορίστηκε με μία ακόμη απόφαση της ΕΕΤΤ στις 30 Απριλίου 2014, με την οποία ορίστηκε, έπειτα από συμφωνία με την Digea, το κόστος της επένδυσης δικτύου από την εταιρεία. Για τους μεν πανελλαδικής εμβέλειας σταθμούς το ετήσιο κόστος ανάπτυξης και λειτουργίας δικτύου ανέρχεται σε 14.321.530 ευρώ, για τους δε περιφερειακούς σταθμούς σε 5.055.803 ευρώ. Με βάση αυτά τα ποσά, η Digea καλεί τα κανάλια να υπογράψουν συμβάσεις για την εκπομπή του ψηφιακού σήματός τους, δηλώνοντας πως σε περίπτωση που ένας περιφερειακός σταθμός βάλει λουκέτο το κόστος μεταφοράς αυξάνεται για όλα τα υπόλοιπα κανάλια! Το δε ενοίκιο που ζητά η Digea είναι για τους επόμενους 15 μήνες, καθώς στη συνέχεια ενδέχεται να αυξηθεί για τον παραπάνω λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα