ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Το άγνωστο ρήγμα του Αμαρουσίου που ταρακούνησε την Αττική

Τα αθηναϊκά ρήγματα αποτελούν επιμηκύνσεις ευρύτερων ρηγμάτων, όπως αυτό της βόρειας Πεντέλης, που εκτείνεται ως την Κηφισιά ή το ρήγμα του Μενιδίου που αγγίζει τη Λυκόβρυση και τη Μεταμόρφωση

Ο σεισμός των 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προήλθε από το άγνωστο, μέχρι σήμερα, ρήγμα του Αμαρουσίου, προκάλεσε εντύπωση στους κατοίκους, που δεν είχαν ακούσει ποτέ ξανά για ρήγμα στη συγκεκριμένη περιοχή. Όπως άλλωστε δεν ήξεραν και το 1999 το ρήγμα της Πάρνηθας που έδωσε τον φονικό σεισμό το Σεπτέμβριο εκείνου του χρόνου. 




Κι όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες στην Αττική υπάρχουν τουλάχιστον 30 ρήγματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική σεισμική δραστηριότητα της Αττικής. 
Ρήγματα που στο παρελθόν χαρακτηρίζονταν από σεισμολόγους πως περιβάλλουν την Αττική, αποδεικνύεται πως έχουν απλωμένα τα «πλοκάμια» τους κάτω από τις γειτονιές της Αθήνας, όπως είναι το Αιγάλεω, η Λυκόβρυση, η Κυψέλη, ο Πειραιάς, η Κηφισιά, οι Αχαρνές και τα Λιόσια. 

Έχουν περάσει δεκάδες χρόνια από τότε που βασίλευε ο μύθος της «ασεισμικής» Αττικής. Το μήνυμα που πήραν οι επιστήμονες το 1981 αλλά και το 1999 ήταν πως έπρεπε άμεσα να γίνει μελέτη του υπεδάφους των Αθηνών, όπως και έγινε. 

Σύμφωνα με τις έρευνες αποδείχθηκε πως τα αθηναϊκά ρήγματα αποτελούν επιμηκύνσεις ευρύτερων ρηγμάτων, όπως αυτό της βόρειας Πεντέλης, που εκτείνεται ως την Κηφισιά ή το ρήγμα του Μενιδίου που αγγίζει τη Λυκόβρυση και τη Μεταμόρφωση. Επίσης, αυτό που ξεκινά από την Κακιά Σκάλα και καταλήγει στη δυτική Αττική στην Πετρούπολη και το Αιγάλεω. 

Εκτός όμως από τα ρήγματα που βρίσκονται κάτω από τον πολεοδομικό ιστό, το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, αλλά και τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο διάφορες πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αττικής, όπως το Γαλάτσι, το Μαρούσι, αλλά και παλαιότερα ο Πειραιάς, η Κυψέλη και το Παγκράτι, ακυρώνει την αντίληψη πως δεν μπορούν να εκδηλωθούν σεισμοί με επίκεντρα εντός της Αττικής. Μέχρι στιγμής οι σεισμοί αυτοί δεν έχουν ξεπεράσει τα 3,4 Ρίχτερ, ωστόσο σύμφωνα με τις μελέτες επιστημόνων τα ρήγματα της Αττικής μπορούν να «γεννήσουν» σεισμούς με μέγεθος έως 6 Ρίχτερ. 

Και φυσικά λαμβάνοντας υπ’όψιν την ανακάλυψη πριν από αρκετά χρόνια, ενός άγνωστου σεισμού που είχε γίνει το 13ο αιώνα με μέγεθος άνω των 6 Ρίχτερ, και «καθρέφτισε» στους επιστήμονες ο Παρθενώνας, τότε το παζλ του Εγκέλαδου φαντάζει ιδιαίτερα περίπλοκο και σε συνδυασμό με τα δεκάδες ρήγματα που βρίσκονται κάτω από τον πολεοδομικό ιστό της Αττικής δίνει συνεχώς νέες διαστάσεις στην αντίληψη των επιστημόνων που έχουν μέχρι σήμερα για τη σεισμικότητα της Αττικής για το μέλλον.  protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα