Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Τα 450 εκατ. των παλιών ΥΚΩ «βαρίδι» στους υπολογισμούς για τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Τη στιγμή που η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας εξετάζει, σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΗ, τους τρόπους για να περάσει στα τιμολόγια του ρεύματος η μείωση κόστους παραγωγής που έχει η ΔΕΗ λόγω της μείωσης στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, υπάρχει μια σοβαρότατη εκκρεμότητα που «τραβάει» τα πράγματα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Πρόκειται, όπως πληροφορείται το energypress, για τις καθυστερούμενες διαφορές στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) των ετών 2012, 2013 και 2014, συνολικού ύψους  περί τα 450 εκατ. Ευρώ, οι οποίες ενώ έχουν αναγνωριστεί και βεβαιωθεί (τουλάχιστον για το ΄12 και το ΄13), η ΔΕΗ δεν τα έχει εισπράξει ακόμα. Ο λόγος; Το πολιτικό κόστος που δεν ήθελε να πάρει ο προηγούμενος υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, καθώς τα ποσά αυτά πρέπει να ανακτηθούν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος, κι έτσι απέφυγε μέχρι τελευταία στιγμή να προωθήσει τη νομοθετική ρύθμιση για την κατανομή των οφειλόμενων προς τη ΔΕΗ ΥΚΩ.
Οι ΥΚΩ είναι ως γνωστόν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας μέσω των οποίων καλύπτεται το αυξημένο κόστος για την ηλεκτρική κάλυψη των νησιών αλλά και των ευνοϊκών τιμολογίων για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το κόστος αυτό το πληρώνουν οι υπόλοιποι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος που περιλαμβάνουν και την «επιβάρυνση ΥΚΩ».
Ενώ μέχρι πέρυσι το ύψος και η κατανομή της επιβάρυνσης των ΥΚΩ προσδιοριζόταν από τη ΡΑΕ και στη συνέχεια έβγαινε υπουργική απόφαση, μετά από σχετική απόφαση του ΣτΕ η διαδικασία έχει αλλάξει. Η ΡΑΕ προσδιορίζει το κόστος των ΥΚΩ και στη συνέχεια το Υπουργείο Ενέργειας φέρνει νομοθετική ρύθμιση για την κατανομή τους.
Έτσι, τον περασμένο Ιούλιο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προσδιόρισε το κόστος των ΥΚΩ ως εξής: για το 2012 στα 811 εκατ. ευρώ και για το 2013 στα 819 εκατ. Ευρώ. Το προηγούμενο ύψος των ΥΚΩ (το οποίο και εισπράττεται μέχρι σήμερα) ήταν 670 εκατ. Ευρώ το χρόνο. Συνεπώς έχει προκύψει ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 290 εκατ. ευρώ από τις χρονιές 2012 και 2013 που εκκρεμεί και πρέπει να εισπραχθεί από τη ΔΕΗ μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος. Αντίστοιχο ποσό (περίπου 150 εκατ. Ευρώ) αποτελεί τη διαφορά και για το 2014, αλλά δεν έχει κάνει ακόμα η ΡΑΕ το σχετικό υπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση, συγκεντρώνεται ένα ποσό περί τα 450 εκατ. που οι… καταναλωτές χρωστάνε στη ΔΕΗ.
Όπως προαναφέρθηκε, για να εισπραχθούν τα χρήματα αυτά από τη ΔΕΗ απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που να επιμερίζει τις ΥΚΩ με διαφορετικό τρόπο ανά κατηγορία καταναλωτή (υψηλή τάση, εμπορικοί, αγροτικά , επαγγελματικά χαμηλής και οικιακοί). Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ είχαν από το Σεπτέμβριο επεξεργαστεί σχετικό σχέδιο που προέβλεπε ότι τα ποσά δεν θα εισπραχθούν «εφάπαξ» αλλά θα κατανεμηθούν σε βάθος χρόνου, δηλαδή στους λογαριασμούς 3 – 4 χρόνων, ώστε η επιβάρυνση ανά λογαριασμό να είναι ελάχιστη. Παρόλα αυτά, ο Γιάννης Μανιάτης δεν θέλησε να δημιουργήσει ένα ακόμα πρόβλημα στην συγκυβέρνηση (και να συνδέσει το όνομά του με μία ακόμα αύξηση…) και δεν έφερε ποτέ στη Βουλή τη σχετική ρύθμιση.
Ως εκ τούτου, η εκκρεμότητα μεταφέρθηκε στη νέα κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να τη λάβει υπόψη της στις πολιτικές που θα ακολουθήσει σχετικά με τη ΔΕΗ. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει ευνοϊκότερη συγκυρία. Χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία, (άλλωστε είμαστε στην αρχή της χρονιάς) φαίνεται ότι το 2015 οι ΥΚΩ, λόγω της ραγδαίας μείωσης στις διεθνείς τιμές πετρελαίου το οποίο είναι το βασικό καύσιμο στους σταθμούς των νησιών,  θα είναι χαμηλότερες από τα 670 εκα. ευρώ που εισπράττει από κεκτημένη… βραδύτητα η ΔΕΗ.
Παράγοντες του χώρου εκτιμούν ότι με βάση αυτή την εξέλιξη δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση χωρίς να αλλάξει τις ΥΚΩ (ούτε να τις αυξήσει αλλά και ούτε να τις μειώσει) να καλυφθεί σταδιακά η παλιά οφειλή. Παρόλα αυτά, επειδή είναι εμφανής η αγωνία της νέας κυβέρνησης να παρουσιάσει θετικές ειδήσεις που να «κάνουν τη διαφορά», εκτιμάται ότι ο… πειρασμός για μείωση των ΥΚΩ (και διατήρησης του χρέους των 450 εκατ. ευρώ προς τα άδεια ταμεία της ΔΕΗ) θα είναι μεγάλος.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι σήμερα οι καταναλωτές χρεώνονται για τις ΥΚΩ τα εξής:
- 6,99 ευρώ η μεγαβατώρα εάν καταναλώνουν μέχρι 1,5 μεγαβατώρες
- 15,7 ευρώ εάν καταναλώνουν από 1,6 έως 2 μεγαβατώρες
- 39,87 ευρώ εάν καταναλώνουν από 2 έως 4 μεγαβατώρες και
- 44,88 ευρώ εάν καταναλώνουν πάνω από 3 μεγαβατώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα