ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΑΥΡΙΟ ΤΑ 2 ΠΡΩΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ /ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Το πρώτο θα είναι πολυνομοσχέδιο για την προστασία της α' κατοικίας, τη ρύθμιση οφειλών και άλλα φορολογικά ζητήματα - Το δεύτερο θα αφορά στα εργασιακά - Μικρή παράταση στο νομοσχέδιο με τα μέτρα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης

Την έναρξη κοινοβουλευτικού αγώνα ταχύτητας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με ονομαστική ψηφοφορία.



Το πρώτο κύμα, που πιθανότατα θα έχει τη μορφή πολυνομοσχεδίου, περιλαμβάνει διατάξεις για την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, την «απελευθέρωση» τραπεζικών λογαριασμών από δεσμεύσεις λόγω χρεών, τη διεύρυνση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δημόσιο και Ταμεία κ.ά. 

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει νομοσχέδιο για την επαναρύθμιση των εργασιακών. Όπως σημειώνει στο protothema.gr ανώτερη κυβερνητική πηγή, πρόκειται για μέτρα που απαντούν στην προεκλογική λογική, αλλά δεν προκαλούν δημοσιονομικό κόστος.

Υποστηρίζει, δε, ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν μπορεί να εκληφθεί από τους εταίρους ως «μονομερής ενέργεια».

Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει την πορεία στη μεθόριο των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να ξεπερνά τα διακριτά όρια, με ενέργειες που προκαλούν ανατροπή των οικονομικών μεγεθών του προϋπολογισμού.

Γι' αυτό και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης φαίνεται ότι θα πάρουν μικρή παράταση, έως ότου ολοκληρωθεί η κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Υπενθυμίζεται ότι, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση θα ερχόταν αυτή την εβδομάδα στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, αύριο Τετάρτη στις 7:30 το απόγευμα θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση έχει προτείνει τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο και με τις έως τώρα τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πιθανότατα θα έχουμε εκλογή με την πρώτη διαδικασία.

Την Τετάρτη το βράδυ ή την Πέμπτη το πρωί θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο που προανήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός για την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο θα προστεθούν διατάξεις για την επέκταση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ώστε και τα χρέη άνω των 15.000 ευρώ να μπορούν να αποπληρωθούν σε έως 100 δόσεις. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις που θα «ξηλώνουν» όλο το μνημονιακό νομοθετικό πλέγμα με τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να ψηφιστεί την ερχόμενη Παρασκευή. Ωστόσο, αν κατατεθεί την Πέμπτη, τότε η συζήτηση στην Ολομέλεια και η ψήφισή του θα γίνει είτε το Σάββατο το βράδυ είτε τη Δευτέρα.

Πάντως, ένα επιπρόσθετο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, είναι ότι η Βουλή δεν έχει οργανώσει ακόμα τις κοινοβουλευτικές της Επιτροπές, οι οποίες δέχονται και επεξεργάζονται τα νομοσχέδια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει ήδη δώσει εντολή στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να ορίσουν τους βουλευτές που θα στελεχώσουν τις επιτροπές, όμως έως σήμερα δεν έχουν συγκληθεί, για να ορίσουν προεδρεία.  

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται και η κατάθεση νομοσχεδίου για τα εργασιακά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνει διατάξεις για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την επαναφορά της 3ετίας, την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, την κατάργηση των γραφείων που νοικιάζουν εργαζόμενους και την επαναφορά της διαιτησίας. 

Έως το Πάσχα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα θα αφορά όλη τη μνημονιακή περίοδο, από τον Μάιο του 2010 έως και πρόσφατα. Θα αναζητηθούν πιθανές πολιτικές ή και ποινικές ευθύνες για τους Γιώργο Παπανδρέου, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Λουκά Παπαδήμο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Αντώνη Σαμαρά και Γιάννη Στουρνάρα. 

Ειδική έρευνα θα υπάρξει και για τους όρους του PSI που, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησε στην κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων. Επιπροσθέτως, επιθυμία της κυβέρνησης είναι να ερευνηθούν όλα τα μεγάλα σκάνδαλα -ακόμα και εκείνα που ήδη έχει εξετάσει η Βουλή. 

Πρόκειται για την υπόθεση των υποβρυχίων και για το αν απορρέουν ευθύνες για τη σύμβαση παραλαβής τους το 2010, που υπογράφηκε από τους κ.κ. Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου, το συμβιβασμό Δημοσίου - Siemens κ.ά. 

Τέλος, απόλυτη προτεραιότητα του επιτελείου Μεγάρου Μαξίμου - Βουλής αποτελεί η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. 

Γνωρίζουν όμως ότι ο στόχος απαιτεί ουσιαστική τεκμηρίωση του ελληνικού φακέλου, γι' αυτό και θα επανασυσταθεί ειδική κοινοβουλευτική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν και αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα