Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

"Πάγωσαν" οι αποκρατικοποιήσεις - Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει αυτόνομη τη ΔΕΗ - Στον "αέρα" 10 δισ. ευρώ από τα περιφερειακά αεροδρόμια

- Ακυρώνεται ο νόμος για τη διάσπαση και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
- Τερματίζεται η διαδικασία πώλησης του μετοχικού πακέτου των ΕΛΠΕ που βρίσκεται στον έλεγχο του Δημοσίου
- Επιστρέφουν στο Δημόσιο όλες οι μετοχές των ενεργειακών επιχειρήσεων που έχει στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ
- Στα 14 αεροδρόμια ήταν προγραμματισμένο να γίνουν έργα υποδομών και εκσυγχρονισμού
- Για την υλοποίηση των έργων αυτών, το πρόγραμμα προβλέπει – εκτός του προσωπικού των τεχνικών έργων- 1.450 θέσεις εργασίας
Νομοσχέδιο που θα ακυρώνει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την πώληση των ΕΛΠΕ προωθεί το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Αναλυτικότερα το νομοσχέδιο που σχεδιάζεται προβλέπει τα εξής:


1. Ακυρώνεται ο νόμος (που είχε προωθηθεί ως μνημονιακή υποχρέωση από την κυβέρνηση Σαμαρά) για τη διάσπαση και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

2. Τερματίζεται η διαδικασία πώλησης του μετοχικού πακέτου των ΕΛΠΕ που βρίσκεται στον έλεγχο του Δημοσίου, ενώ επιστρέφουν στο Δημόσιο όλες οι μετοχές των ενεργειακών επιχειρήσεων που έχει στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τερματίζεται η διαδικασία πώλησης του διαχειριστή δικτύων ΑΔΜΗΕ, καθώς και της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ, ενώ μπαίνει τέλος στο σχεδιασμό για πώληση μετοχών της μητρικής επιχείρησης. 

Ερωτήματα προκαλεί η πρόθεση της νέας κυβέρνησης να ακυρώσει το πρόγραμμα των περιφερειακών αεροδρομίων.

Τα περισσότερα από τα 14 αεροδρόμια διαμορφώνουν πύλες εισόδου τουρισμού στην Ελλάδα και όπως είναι γνωστό η κατάσταση στην οποία βρίσκονται είναι απογοητευτική. Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, εδώ και πολλά χρόνια, δεν είχε την πολυτέλεια διάθεσης κονδυλίων για την ανακατασκευή τους. 

Το ζήτημα αυτό είχε έρθει να αντιμετωπίσει τον πρόγραμμα περιφερειακών αεροδρομίων, στο οποίο πλειοδότησε πρόσφατα η κοινοπραξία Flaport και Slentel. Με βάση την προσφορά της, η κοινοπραξία θα αναλάμβανε τη διαχείριση των αεροδρομίων για 40 χρόνια έναντι εφάπαξ τμήματος 1,234 δισ. ευρώ και με ετήσιο μίσθωμα της τάξης των 22,9 εκατ. ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο αναλόγως του πληθωρισμού. Με επιπλέον πληρωμές προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την Πολεμική Αεροπορία, το συνολικό όφελος του Δημοσίου στα 40 χρόνια της διαχείρισης αποτιμάται στα 10 δισ. ευρώ και 48 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, όμως, στα 14 αεροδρόμια ήταν προγραμματισμένο να γίνουν έργα υποδομών και εκσυγχρονισμού που βάσει της σύμβασης ανέρχονται σε 330 εκατ. ευρώ για την πρώτη τετραετία αναδοχής και θα ξεπεράσουν το 1,4 δισ. ευρώ στο βάθος της ολοκλήρωσης του προγράμματος. Για την υλοποίηση των έργων αυτών, το πρόγραμμα προβλέπει – εκτός του προσωπικού των τεχνικών έργων- 450 θέσεις εργασίας για τις καθαρά αεροπορικές δραστηριότητες, αλλά και 1.000 θέσεις εργασίας για συγγενικές δραστηρίοτητες, όπως η φύλαξη, η λειτουργία καταστημάτων κλπ. 

ΠΗΓΗ: REAL NEWS/NEWSIT.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα