Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Η Ελλάδα πήρε μισή δόση 3,6 δισ. και αύξηση του πλαφόν στα έντοκα από 15 στα 23 δισ. και έδωσε υποσχέσεις για μέτρα

Mε το που θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις οι θεσμοί θα απελευθερώσουν το 50% της εκκρεμούσας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ
Με το γνωστό «δίδυμο» που απειλεί να τινάξει τη χώρα στον «αέρα» - και δεν είναι άλλο από το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό «κενό» - ξεκινούν αύριο σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους τρεις θεσμούς (Ε.Ε, ΕΚΤ, ΔΝΤ) μπαίνοντας για πρώτη φορά στην «καρδιά» της διαπραγμάτευσης. 
Με το που θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις οι θεσμοί θα απελευθερώσουν το 50% της εκκρεμούσας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, ήτοι 3,6 δισ. ευρώ που θα σπάσουν σε 2 υπο - δόσεις. 

Από αυτές τις διαβουλεύσεις θα προκύψουν τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που θα κληθεί να εφαρμόσει η Αθήνα. 
Στόχος είναι αυτές οι επαφές που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις 20 Απριλίου σύμφωνα με την αρχική ημερομηνία «ορόσημο» που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερνούν Ντάισελμπλουμ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις αυτές να υποστηριχτούν ακόμη και με την έλευση της τεχνικής αντιπροσωπείας των δανειστών στην χώρας μας, όπως δηλαδή συνέβαινε με τις προηγούμενες αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος.
Κυβερνητικές πηγές ωστόσο διαψεύδουν κάτι τέτοιο επιμένοντας ότι όλες οι επαφές θα γίνουν στην έδρα των θεσμών τις Βρυξέλλες, ενώ επικεφαλής αυτών θα είναι ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων καθηγητής Γιώργος Χουλιαράκης για τον οποίο λέγεται χαρακτηριστικά ότι θα γίνει μόνιμος κάτοικος Βελγίου.
Την ελληνική αποστολή θα πλαισιώνει ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής καθηγητής Νίκος Θεοχαράκης, η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη αλλά και ειδική ομάδα από την αντιπροεδρία που θα ενημερώνει τον Γιάννη Δραγασάκη.
«Είναι η ώρα να υπάρξει πρόοδος στο πρόγραμμα» είναι το μήνυμα που έστειλαν στον Γιάννη Βαρουφάκη οι 18 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πουν θεωρούν ότι δεν πρέπει να «χαθεί άλλος χρόνος».
Τούτο θα εξαρτηθεί από το πόσο είναι διατεθειμένες οι δύο πλευρές να βάλουν «νερό στο κρασί τους». 
Πολύ περισσότερο δε η Ελλάδα που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση εξαιτίας του «ζέοντος» χρηματοδοτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει (16 δισ. ευρώ πρέπει να πληρώσει ως τον Ιούνιο, σε ομόλογα, τόκους και έντοκα) και για την ώρα «σαρώνει» τα ταμειακά υπόλοιπα των φορέων της γενικής κυβέρνησης.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και με την «τρύπα» στα ταμεία να υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ μετά τις εξαγγελίες Βαλαβάνη για τη ρύθμιση των 100 δόσεων που ανέκοψαν την ταχύτητα των πληρωμών, η κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών.
Καλείται να μεγαλώσει τον βηματισμό της για να έρθει πιο κοντά στις «πάγιες θέσεις» των δανειστών που με την σειρά τους θα της… χαρίσουν μία απόφαση για την αύξηση του «στοκ» των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων στα 23 δισ. ευρώ από 15 δισ. ευρώ σήμερα.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται να δούμε κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων του ΦΠΑ σε νησιά και ακριτικές περιοχές αλλά και των τελευταίων φοροαπαλλαγών που βρίσκονται στην «λίστα» ακόμη κα έκτακτους φόρους σε ποτά, τσιγάρα.
Τούτο άλλωστε φάνηκε από την κίνηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη να εμπλουτίσει με περισσότερες μεταρρυθμίσεις τον ελληνικό κατάλογο των δεσμεύσεων. 
Εκτιμάται ότι θα πάρει πολύ χρόνο μέχρι να φτάσει στην τελική του μορφή.
Οι τρεις νέες μεταρρυθμίσεις που εφαρμοστούν το 2015, εκ των οποίων η μία, αυτή της «λοταρίας», ήταν γνωστή από το e- mail Χαρδούβελη. 
Η εν λόγω τριάδα μαζί με δεκάδες άλλες που θα ενσωματωθούν σταδιακά, όπως οι φορολογικές δίκες - εξπρές, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Αναλυτικά αυτές είναι:
1. Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση.
2. Κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή.
3. Καθιέρωση κινήτρων ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας, ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία».

Μάριος Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα