Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Θρίλερ διαρκείας για πιστωτικό γεγονός

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου /Capital.gr

Θρίλερ αναμένει τη χώρα τους επόμενους 4 μήνες καθώς σε τακτά χρονικά διαστήματα θα βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή ενός πιστωτικού γεγονότος. Αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τετάρτη. Γι αυτό και έχει ξεκινήσει ένας μαραθώνιος επαφών και πιέσεων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσει έγκριση στις ελληνικές τράπεζες να απορροφήσουν έντοκα γραμμάτια πέραν του πλαφόν που έχει τεθεί. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει θετική απάντηση καθώς η ΕΚΤ ζητά συγκεκριμένες δεσμεύσεις και εξασφαλίσεις που η ελληνική πλευρά δεν έχει παράσχει. 


Ο γόρδιος δεσμός της ελληνικής χρηματοδότησης μοιάζει αδύνατο να λυθεί, ακόμα και αν ειδικά για την ερχόμενη έκδοση ανάψει την τελευταία στιγμή πράσινο φως από την ΕΚΤ. Όσο δεν εξασφαλίζεται μία συμφωνία για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, η αδυναμία πληρωμής εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου θεωρείται από διεθνείς αναλυτές ως εξαιρετικά πιθανή, πριν την ολοκλήρωση της τετράμηνης παράτασης. Ο κίνδυνος είναι τεράστιος αν δεν υπάρξει ξεκαθάρισμα από την ελληνική πλευρά των γκρίζων ζωνών της συμφωνίας εξέλιξη που αν υπάρξει μπορεί να οδηγήσει τους δανειστές σε αναθεώρηση της στάσης τους. 

Οι δηλώσεις πάντως του κ. Βαρουφάκη για πιθανή νέα επιβολή φόρων στους "έχοντες" υποκρύπτουν το τεράστιο άγχος της κυβέρνησης και το αδιέξοδο για εξεύρεση πόρων προ του κινδύνου ενός credit event. Και μένει βέβαια να φανεί ποιοι θα θεωρούνται "έχοντες" και τι είδους "κεφαλικός" φόρος θα είναι αυτός. Γιατί είναι αρκετοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που "γλυκοκοιτάζουν" προς τις καταθέσεις... 

Το πρώτο crash test λοιπόν θα γίνει την Τετάρτη με την προσπάθεια κάλυψης των εντόμων γραμματίων που λήγουν και πρέπει να ανανεωθούν. Κάτι διόλου εύκολο χωρίς τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι ξένοι επενδυτές που κατέχουν περίπου τα μισά από τα έντοκα αυτά δεν αναμένεται να ρολάρουν τις θέσεις τους. Συνολικά μέσα στον Μάρτιο θα πρέπει να ανανεωθούν έντοκα περίπου 4,5 δις ευρώ, ενώ η δόση που πρέπει να από πληρωθεί στο ΔΝΤ είναι 1,5 δις συν τόκους 750 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχος μαραθώνιος θα υπάρξει και τον Απρίλιο με έντοκα 2,4 δις και αποπληρωμή δόσης στο ΔΝΤ μαζί με τόκους συνολικά 850 εκατ. ευρώ. Και συνεχίζεται το θρίλερ τον Μάιο με σχεδόν 4 δις και τον Ιούνιο με άλλα τόσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα