Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Λαφαζάνης: Δεν είναι εύκολο να πάρουμε πίσω τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, μειώνουμε το φυσικό αέριο

Αυστηρή προειδοποίηση προς τη ΡΑΕ να ακυρώσει άμεσα τις επικείμενες αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος εξαπέλυσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκαθαρίζοντας πως «εάν δεν το κάνει τότε η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλίες με όλους δυνατούς τρόπους, για να ακυρωθούν αυτές οι απαράδεκτες αυξήσεις. Θα το κάνουμε γιατί αυτό επιβάλει σήμερα το εθνικό συμφέρον».
Πρόσθεσε μάλιστα πως η κυβέρνηση εξετάσει την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη ΡΑΕ με «κούρεμα» των αρμοδιοτήτων της ώστε κρίσιμες πολιτικές, όπως η τιμολογιακή, να καθορίζεται από το υπουργείο.

Τόνισε δε πως αυτό που απαιτείται σήμερα είναι μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο σημείωσε πως η μείωση «δεν είναι εύκολη και δεν μπορεί να γίνει από την μι μέρα στην άλλη», καθώς υποστήριξε πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ έχουν «εκτιναχθεί στα ύψη». Πάντως, προανήγγειλε σημαντικές όπως είπε μειώσεις στην τιμή φυσικού αερίου από τον ερχόμενο Απρίλιο.
Πέραν αυτού, ο υπουργός επανέλαβε την διαφωνία του με την πώληση της ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη SOCAR και σημείωσε πως η κυβέρνηση αναμένει την σχετική απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού για να λάβει τις αποφάσεις της.
Παράλληλα, προανήγγειλε συγκεκριμένες συμφωνίες που έχουν να κάνουν με αγωγούς ενέργειας οι οποίες όπως είπε «είναι προσδιοριστικές των πολιτικών μας επιλογών». Αναλυτικά, για το θέμα της απόφασης της ΡΑΕ που επιφέρει νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος επέρριψε την ευθύνη στην διοίκηση της Αρχής αλλά και στην απερχόμενη κυβέρνηση.
«Η ΡΑΕ με βάση την νομιμότητα που την διέπει αποφάσισε στις 30.12.2014 να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) κατά κατηγορίες για νοικοκυριά, πολύ περισσότερο για αγρότες και ακόμα περισσότερο για βιομηχανίες υψηλής τάσης» είπε και πρόσθεσε «η ενέργεια αυτή είναι απαράδεκτη και επιφέρει αύξηση των τιμών ρεύματος για το 90% των νοικοκυριών.
Υποστήριξε πως αν και η ΡΑΕ έλαβε την απόφαση προεκλογικά στις 30.12.2014 , την δημοσίευσε σε ΦΕΚ μετεκλογικά στις 4.3.2015 για «να αιφνιδιάσει και να εκθέσει την νέα κυβέρνηση και να την πλήξει προεκλογικά την προηγούμενη».
Τόνισε πως ήδη ο ίδιος κάλεσε την διοίκηση της ΡΑΕ να επανεξετάσει άμεσα την στάση της και να «πάρει πίσω τις αυξήσεις». Δεν είναι δυνατόν όταν έχουμε αυτά τα τιμολόγια που καθορίστηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις να ερχόμαστε και να επιβαρύνουμε περισσότερο τις τιμές» ειπε και συνέχισε «Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μειώσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν είναι εύκολο και δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη όμως απαιτείται επανασχεδιασμός με κεντρικό ρόλο κυβέρνησης ώστε να μειωθούν τιμολόγια»..
Συμφωνία για Α/Ω με τον TAP
Παράλληλα ο υπουργός υποστήριξε πως οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την διοίκηση του TAP κατέληξαν σε «επι της αρχής συμφωνία» προκειμένου να συμπεριληφθούν αντισταθμιστικά ωφελήματα (Α/Ω) για την Ελλάδα. «Ολες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να συζητήσουμε για Α/Ω» είπε και σημείωσε πως συμφωνήθηκε με την διοίκηση του TAP να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή που θα εξετάσει το ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα