Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Το μυστικό σχέδιο της ΕΚΤ εάν δεν υπάρξει συμφωνία Τσίπρα-Μέρκελ - Πώς θα "γονατίσουν" τις τράπεζες

- Το σχέδιο αυτό της ΕΚΤ θεωρείται έμπνευση του Μάριο Ντράγκι για να πιέσει την Ελλάδα
- Η διοίκηση της ΕΚΤ έθεσε το συγκεκριμένο θέμα, αλλά σύμφωνα με το Bloomberg τελικά απορρίφθηκε
- Υψηλόβαθμοι τραπεζικοί μέσω NewsIt διαψεύδουν ένα τέτοιο σχέδιο από την ΕΚΤ
- Εάν η ΕΚΤ προχωρούσε σε μία τέτοια κίνηση οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να καλύψουν ένα κενό 7 δισ.


Ένα μυστικό σχέδιο αποκαλύπτουν οι Financial Times σε περίπτωση που είτε σήμερα στην πενταμερή συνάντηση είτε στο Βερολίνο στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ δεν προκύψει καμία συγκεκριμένη συμφωνία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου αυτό το σχέδιο το έχει ήδη επεξεργαστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία μάλιστα σκοπεύει να το θέσει σε εφαρμογή την επόμενη εβδομάδα και με δεδομένο πως ούτε στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ δεν προκύψει συμφωνία. 

Το σχέδιο αυτό που θεωρείται έμπνευση του Μάριο Ντράγκι έτσι ώστε να στήσει κυριολεκτικά την Ελλάδα στη γωνία προβλέπεται πως η διοίκηση της ΕΚΤ θα επιβάλλει συγκεκριμένο όριο στις αγορές εντόκων γραμματίων από τις 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2012 η ΕΚΤ είχε αυξήσει το ποσοστό της ονομαστικής αξίας με  τα οποία τα αποδέχεται ως εγγυήσεις, κάτι που είχε δώσει τότε μεγάλη ανάσα στις ελληνικές τράπεζες και στη ρευστότητα στην αγορά. Την τότε λοιπόν καλή κίνηση η διοίκηση της ΕΚΤ σχεδιάζει να την αναιρέσει, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τον κλοιό για τις ελληνικές τράπεζες. 

Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί αυτό οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να βρεθούν σε δύσκολη θέση, καθώς θα αναγκαστούν να καλύψουν το κενό με άλλες εγγυήσεις που φτάνει στο ύψος των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο της ΕΚΤ διαψεύδεται από το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επισημαίνει πως ναι μεν τέθηκε αυτή η πρόταση στο τραπέζι της ΕΚΤ, αλλά τελικά απορρίφθηκε. 

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμοι τραπεζίτες στην Ελλάδα μέσω του NewsΙt διαψεύδουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αναφέρουν πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα