Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Το τελειωτικό χτύπημα από τον Ντράγκι - Απαγορεύει στις ελληνικές τράπεζες την αγορά εντόκων του Δημοσίου


- Πολλά μέλη της ΕΚΤ ήθελαν από την προηγούμενη εβδομάδα να προχωρήσουν στην απαγόρευση, αλλά περίμεναν την επίσκεψη Τσίπρα στη Μέρκελ

- Τις προηγούμενες ημέρες είχαν δοθεί οδηγίες στις ελληνικές τράπεζες για τα έντοκα γραμμάτια
- Αντίστοιχη οδηγία και από την Τράπεζα της Ελλάδος να μην εκτεθούν περαιτέρω στο ελληνικό χρέος
- Με αυτή την κίνηση αναμένεται να στεγνώσει ακόμα περισσότερο η όποια μηδαμινή ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας

Παρά το λιώσιμο των πάγων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να έχει σκληρή στάση και όχι μόνο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να τραβάει το σχοινί και να γίνεται πλέον επιθετική προς την ελληνική κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με τους Financial Times η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη να καταστήσει παράνομη την αγορά εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες. Είχε προηγηθεί προειδοποίηση της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες, αλλά τώρα πλέον φαίνεται πως αυτή η προειδοποίηση θα αποκτήσει και νομική μορφή. 

Το γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να αγοράζουν έντοκα γραμματία του δημοσίου, σημαίνει πως η ΕΚΤ δίνει το τελειωτικό χτύπημα στην όποια ρευστότητα μπορεί να έχει απομείνει στην ελληνική οικονομία. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Financial Times που επιβεβαιώνονται και από τραπεζικούς κύκλους, έχει σταλεί ήδη επιστολή προς τις ελληνικές τράπεζες με τις οποίες η ΕΚΤ τις δεσμεύει όσον αφορά στο όριο κατοχής εντόκων γραμματίων. 

Μάλιστα, δεν είναι μόνο η ΕΚΤ που δίνει τέτοιες οδηγίες, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος στο ίδιο μήκος κύματος καλεί τις ελληνικές τράπεζες να μην εκτεθούν περαιτέρω σε ελληνικό χρέος για προληπτικούς λόγους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Ευρωπαϊκός Εποπτικός Οργανισμός είχε κάνει ανάλογες συστάσεις προς τις ελληνικές τράπεζες, αλλά τότε αυτό δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά πλέον αυτό με απόφαση της ΕΚΤ θα είναι δεσμευτικό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το capital.gr ένας αριθμός μελών του συμβουλίου της ΕΚΤ είχε θέσει το θέμα της νομικής κατοχύρωσης των τραπεζών για το όριο κατοχής εντόκων γραμματίων, αλλά τότε αυτή η απόφαση δεν είχε ενεργοποιηθεί λόγω της επικείμενες επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα