Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Το θυελλώδες παρασκήνιο της απομάκρυνσης Ζερβού από τη ΔΕΗ - Ποιοί τον «παραίτησαν» και η επόμενη μέρα

Για την αντικατάσταση του Αρθούρου Ζερβού ένα από τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι εκείνο του Στέργιου Νέζη

Σε παραίτηση για «λόγους ευθιξίας» αναγκάστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης 4/3 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός μετά και την παραπομπή του στην ελληνική δικαιοσύνη για απιστία σε βάρος της επιχείρησης σε βαθμό κακουργήματος. 


Αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι στον Α. Ζερβό ασκήθηκαν πιέσεις για παραίτηση, από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, αυτές διαψεύδονται. 

Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η παραίτηση του έγινε ύστερα από το χθεσινό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για απιστία σε βάρος της επιχείρησης, που σχετίζεται με μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν σε 19 στελέχη της ΔΕΗ την περίοδο 2010-2012.

Ο κ. Ζερβός παραπέμπεται σε δίκη για παράνομες αυξήσεις, πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, που χορήγησε σε 19 στελέχη της ΔΕΗ, κατά τη διετία 2010-2012.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατά την επίμαχη περίοδο (από Μάρτιο 2010 έως και Σεπτέμβριο 2012) προκάλεσε ζημιά στη δημόσια περιουσία της ΔΕΗ που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα μεγάλη και για αυτό εντάσσεται σε κακούργημα.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών αναφέρει ότι "με περισσότερες πράξεις του που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος και με την ιδιότητα του διευθύνοντα συμβούλου και Προέδρου του διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ κατά την διαχείριση των εσόδων της εταιρείας που του είχαν ανατεθεί με νόμο, ελάττωσε εν γνώσει του και για να ωφεληθεί άλλος την περιουσία της παραπάνω εταιρείας, η οποία ανήκε στο ελληνικό δημόσιο, που κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού της κεφαλαίου και ορίζει την διοίκηση αυτής...".
Σύμφωνα με την απόφαση που παραπέμπει τον κ. Ζερβό στο ακροατήριο για κακούργημα ο ίδιος υπερέβη το νόμο 3833/2010 και τις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών καθώς ενέκρινε την χορήγηση μισθολογικών αποδοχών σε διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ, πάνω από τα 5.981 ευρώ που όριζε ο νόμος για την περίοδο Μαρτίου-Μάιου 2010 και τα 5.856 για το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2010-Αυγούστου 2012 καθώς επίσης και 5.000 από το Σεπτέμβριο του 2012 έως σήμερα.
Η παραίτηση του Α. Ζερβού έρχεται επίσης μόλις δύο 24ωρα μετά το σάλο που ξέσπασε για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη ΔΕΗ που υπέγραψε ο επικεφαλής της ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ.
Ειδικότερα η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η ΓΕΝΟΠ με τη διοίκηση της ΔΕΗ προβλέπει:
1. Τη χορήγηση τροφείου ύψους 6 ευρώ την ημέρα για κάθε μέρα πραγματικής εργασίας (φυσικής εργασίας) στη ΔΕΗ, με σκοπό όπως αναφέρεται στο κείμενο της σύμβασης «την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της επιχείρησης, τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας». Τα 150 ευρώ μηνιαίως αντιστοιχούν σε αύξηση 8 έως 10% για το μέσο μισθό της ΔΕΗ
2. Προβλέπεται ότι δεν θα γίνει καμία απολύτως μείωση στους μισθούς
3. Η διοίκηση δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση εργαζομένου για οικονομοτεχνικούς λόγους
4. Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να καταβάλει επίδομα ευδόκιμης παραμονής, γεγονός που σημαίνει ότι όταν κάποιος εργαζόμενος έχει εξαντλήσει τη μισθολογική του εξέλιξη, θα λαμβάνει υποχρεωτικά μισό κλιμάκιο
5. Καθιερώνεται ειδική άδεια 4 ημερών ετησίως για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην εξυπηρέτηση πελατών 
6. Στους εργαζόμενους στην εξυπηρέτηση πελατών χορηγείται επίσης ημερήσιο επίδομα μέχρι 5 ευρώ για κάθε μέρα πραγματικής απασχόλησης, μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου
7. Διευρύνεται η μισθολογική εξέλιξη όλων των Κατηγοριών του τακτικού προσωπικού της Εταιρείας κατά ένα (1) μισθολογικό κλιμάκιο μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Να σημειωθεί ότι ο Αρ. Ζερβός είχε αναλάβει τη διοίκηση της ΔΕΗ πριν από 5 χρόνια και αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους στην ιστορία της Επιχείρησης. 
Διορίστηκε επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, παρέμεινε στις κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά για να ολοκληρώσει τη θητεία του επί της σημερινής κυβέρνησης.
Για την αντικατάσταση του κ. Ζερβού ένα από τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι εκείνο του Στέργιου Νέζη. Πρόκειται για τον άνθρωπο που είχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία επί των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή.

Ελένη Μπότα
Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα