Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Ποιοι είναι οι μισθοί στη ΔΕΗ και ποιοι θα πάρουν τις αυξήσεις

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση ότι στη νέα ΕΣΣΕ της ΔΕΗ περιλαμβάνεται τροφείο ύψους 6 ευρώ την ημέρα, που θα καταβληθεί στο σύνολο του προσωπικού της εταιρείας. Η συγκεκριμένη παροχή, που δεν είναι ασυνήθιστη σε επιχειρήσεις ακόμη και του ιδιωτικού τομέα, θεωρήθηκε από πολλές πλευρές ως πρόκληση και έμμεση αύξηση, αφού συνεπάγεται ένα όφελος που μπορεί να φτάσει τα 150 ευρώ το μήνα. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων πάντως επισημαίνουν ότι το όφελος δεν είναι χρηματικό αφού όπως προβλέπεται από την ΕΣΣΕ η κοινωνική παροχή θα δίνεται είτε με τροφεία ή με διατακτικές.


Πηγές της ΔΕΗ πάντως, με αφορμή τα όσα λέγονται και ακούγονται για την ΕΣΣΕ, ανέφεραν ότι το προσωπικό της εταιρείας από την έναρξη της κρίσης έχει υποστεί αιματηρές περικοπές ουσίας, που δεν έχουν υπάρξει σε καμία άλλη εταιρεία του Δημοσίου.

«Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχουν χάσει πάνω από 3 δις ευρώ τα χρόνια της κρίσης, το κόστος μισθοδοσίας από 1,7 δις ευρώ το 2009 θα κλείσει το 2014 στα 950 εκ. ευρώ» τονίζει πηγή της ΔΕΗ.

«Είμαστε ο εύκολος στόχος, όμως θα πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι η ΔΕΗ δεν είναι μόνο Χαλκοκονδύλη. Για την ακρίβεια στη Χαλκοκονδύλη βρίσκονται πλέον 400 εργαζόμενοι. Πλέον η μεγάλη πλειοψηφία του προσωπικού είναι τεχνικοί που δουλεύουν σε ορυχεία και μονάδες από τους -20 βαθμούς το χειμώνα στα ορυχεία μέχρι τους +50 βαθμούς το καλοκαίρι στις μονάδες» προσθέτει η ίδια πηγή.

Τώρα σε σχέση με τα όσα ακούγονται περί μέσου μισθού των 4 χιλιάδων ευρώ, όπως αυτός προκύπτει από τις δημοσιευμένες καταστάσεις της εισηγμένης και εδώ αναφέρει η πηγή ότι δημιουργούνται λανθασμένα αρνητικές εντυπώσεις.

Καταρχάς επισημαίνεται ότι στις καταστάσεις της ΔΕΗ αναφέρονται οι μόνιμοι υπάλληλοι και δεν γίνεται μνεία στους έκτακτους.

Δεύτερον το ποσό της μισθοδοσίας που αναφέρεται στις καταστάσεις δηλαδή τα 746 εκ. ευρώ περιλαμβάνει και την εργοδοτική εισφορά που δεν είναι μισθός. Το πραγματικό κόστος της μισθοδοσίας είναι 574 εκ. ευρώ που περιλαμβάνει μισθούς και εργατικές εισφορές για τους 18466 μονίμους και τους 2500 εκτάκτους.

Εάν υπολογιστούν όλα τα παραπάνω τότε ο μέσος μισθός που προκύπτει είναι 3050 ευρώ, που όμως λόγων των υψηλών εισφορών, το ποσό που φτάνει καθαρό στην τσέπη του εργαζόμενου 1600 ευρώ.

Και αυτό το ποσό όμως έχει την εξήγησή του: στη ΔΕΗ σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 50 έτη, δηλαδή κουβαλάει ωριμάνσεις 25 – 27 ετών, ενώ το 90% του προσωπικού είναι τεχνικοί δηλαδή λαμβάνουν το επίδομα βάρδιας που προσαυξάνει το μισθό τους.

Σημειώνεται μάλιστα ότι πλέον δεν ισχύει αυτό που κατά κόρον λεγόταν τα προηγούμενα χρόνια περί υπεράριθμων διοικητικών. Η διάρθρωση της ΔΕΗ είναι 10-15% διοικητικό και 85-90% αμιγώς τεχνικό προσωπικό.http://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα