Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ηχηρά "όχι" Draghi στην Αθήνα

Σαφές μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει περισσότερα για να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκινά και επίσημα από τη Δευτέρα έστειλε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Mario Draghi μιλώντας από τη Λευκωσία. 

Ο κ. Draghi σε αλλεπάλληλες αναφορές του στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την Ελλάδα επανέλαβε με έμφαση δυο σημεία: ότι η ΕΚΤ για να επαναφέρει την ομαλή χρηματοδότηση χρειάζεται μια απόφαση συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και υπουργών Οικονομικών και παράλληλα επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν αξιόχρεες με το Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αποτελεί τον εγγυητή για την  κάλυψη αναγκών που ενδεχομένως να προκύψουν. Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε δυο φορές τη σημασία της εξόδου στις αγορές σε συνάρτηση με την ομαλή επαναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Αξιοπρόσεκτο πάντως είναι επίσης ότι ο κ. Ντράγκι και σε επίπεδο αριθμών θέλησε να αποδείξει ότι η ΕΚΤ έχει εξαντλήσει όλα τα προβλεπόμενα από το καταστατικό της όρια χρηματοδότησης της Ελλάδας σε συνάρτηση με το ΑΕΠ. 

Η ΕΚΤ είναι και η κεντρική τράπεζα όλων των άλλων κρατών 


Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, υπογράμμισε ο Mario Draghi προσθέτοντας ότι ο δανεισμός προς τη χώρα μας έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες από τα 50 δισ. ευρώ στα 100 δισ. ευρώ, φτάνοντας το 68% του ελληνικού ΑΕΠ.

Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, δήλωσε με νόημα. 

Η ΕΚΤ "είναι όμως και η κεντρική τράπεζα όλων των άλλων κρατών και είναι ένα ίδρυμα που βασίζεται σε κανονισμούς, δεν είναι πολιτικός θεσμός", σημείωσε μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να προχωρήσει επί του παρόντος σε αγορές ελληνικών ομολόγων και παρουσίασε τις προϋποθέσεις για να επαναφέρει τη ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων.

"Η ΕΚΤ είναι ο πρώτη που εύχεται να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση στην ελληνική cοικονομία εφόσον πληρούνται οι διαδικασίες", δήλωσε απατώντας σε ερώτηση του Capital.gr. "Και οι προϋποθέσεις είναι να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία που θα δείχνει επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εμείς θα καλωσορίσουμε μια τέτοια εξέλιξη", δήλωσε.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα για διάφορους λόγους", σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε: "Ο ένας είναι ότι αγορές δεν μπορούν να γίνουν για χώρες σε πρόγραμμα για την περίοδο της αξιολόγησης. Επίσης, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι στην κατηγορία επενδυτικής διαβάθμισης και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εισαχθεί και πάλι η ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Τέλος, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε περισσότερο από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς έχει ήδη ξεπεραστεί το εν λόγω όριο. Όταν γίνουν οι αποπληρωμές από την Ελλάδα το καλοκαίρι, θα μπορούμε – εφόσον έχει εισαχθεί πάλι η εξαίρεση – να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα. 

Για τις ελληνικές τράπεζες ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι «είναι φερέγγυες και αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί».

Απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης

"Ένας κανονισμός που πρέπει να σεβαστούμε είναι η Συνθήκη και αυτό μας απαγορεύει τη νομισματική χρηματοδότηση ή το τύπωμα χρήματος για την αγορά κυβερνητικών ομολόγων. Και αυτό μπορεί να γίνει άμεσα ή έμμεσα, με τις τράπεζες να φέρνουν εγγυήσεις στην ΕΚΤ για να αγοράζουν χρέους. Οι κανονισμοί μας το απαγορεύουν αυτό", σημείωσε ερωτηθείς για την Ελλάδα και το ενδεχόμενο να επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να αυξήσεις τις εκδόσεις βραχυπρόθεσμου χρέους.

Από 9 Μαρτίου οι αγορές

Στις 9 Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι αγορές χρεογράφων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. 

"Θα ξεκινήσουμε στις 9 Μαρτίου 2015 να αγοράζουμε στη δευτερογενή αγορά τίτλους του δημόσιου τομέα σε ευρώ. Επίσης, θα εξακολουθήσουμε να αγοράζουμε τίτλους που έχουν εκδοθεί έναντι περιουσιακών στοιχείων (ABS), καθώς και καλυμμένες ομολογίες", δήλωσε. 

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι αγορές θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως και η διάρκεια του προγράμματος αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον "μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 και σε κάθε περίπτωση έως ότου διαπιστώσουμε μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία συνάδει με την επιδίωξή μας να διατηρούμε τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα".

Αρση περιορισμών κεφαλαίων στην Κύπρο σε ένα μήνα 

Αναφερόμενος στην Κύπρο ο κ. Draghi δήλωσε πως σε ένα μήνα το αργότερο θα έχουν εγκαταλειφτεί οι περιορισμοί κεφαλαίων. Απέδωσε μάλιστα την καθυστέρηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες. 

Ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε ταυτόχρονα τις τελευταίες μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας οι οποίες είναι ανοδικά αναθεωρημένες σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2015 (από 1% στις προβλέψεις του Δεκεμβρίου), 1,9% το 2016 (από 1,5% προηγουμένως) και 2,1% το 2017. 

Ο ετήσιος πληθωρισμός (βάσει του ΕνΔΤΚ) αναμένεται να διαμορφωθεί σε 0,0% το 2015 (από 0,7% στις προηγούμενες εκτιμήσεις) και 1,5% το 2016 (από 1,3% προηγουμένως) και 1,8% το 2017.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα