Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

«Πόλεμος νεύρων» στα τεχνικά κλιμάκια με... μονομερείς ενέργειες - Kατατίθεται η αναστολή πλειστηριασμών

Του Κωστή Πλάντζου

Μετ' εμποδίων (που βάζει η κυβέρνηση) διεξάγονται πλέον οι συνομιλίες με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, που βρίσκονται από την Παρασκευή στην Αθήνα, καθιστώντας αμφίβολη και την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής τους. Ουσιαστικά οι τεχνικές διαβουλεύσεις έχουν «κολλήσει» στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 και οι συζητήσεις δεν έχουν επεκταθεί στο 2015.

Παράλληλα όμως, ενώ την Δευτέρα έπιασαν δουλειά τα κλιμάκια των τριών θεσμών (κυρίως όμως της ΕΚΤ και του ΔΝΤ) που καταγράφουν την κατάσταση στις τράπεζες, αξιωματούχος του Υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε πως η κυβέρνηση καταθέτει την Τρίτη (μονομερώς) προς ψήφιση στη Βουλή την ρύθμιση για την αναστολή των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα δάνεια», δημιουργώντας νέα δεδομένα στην διαπραγμάτευση.


Οι προϋποθέσεις

- Η ρύθμιση θα ισχύει έως τις 31/12/2015.

- Προστασία από τους πλειστηριασμούς θα αφορά την κύρια ή μοναδική κατοικία του δανειολήπτη η αξία του ακινήτου του οποίου δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

- Το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη (μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης) να είναι ίσο των 50.000 ευρώ.

- Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους είναι μικρότερη ή ίση των 500.000 ευρώ και εξ αυτής το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την 31η Δεκεμβρίου του 2014 δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, εξαιρουμένων περιοδικών παροχών από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα.

- Για όσους βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% και άνω, με τρία ή και περισσότερα τέκνα, τα κριτήρια αυτά προσαυξάνονται κατά 20%.

Εκ νέου ταλαιπωρία για τα τεχνικά κλιμάκια 

Αλλά και τα τεχνικά κλιμάκια που διερευνούν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τον ρυθμό Ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας, αντιμετώπισαν σήμερα εκ νέου ταλαιπωρία, αφού μετά από δύο ώρες διαπραγματεύσεων, δεν μετακινήθηκαν τελικώς στο ξενοδοχείο Κάραβελ αλλά είχαν επαφές με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στο Χίλτον όπου διαμένουν.

Κυβερνητικές πηγές απέφευγαν πάντως να μιλήσουν για "καψόνι" στους ελεγκτές, ενώ δεν επιβεβαίωναν ότι υπάρχει εμπλοκή και πως η όλη διαπραγμάτευση μετατίθεται τελικά μόνο σε πολιτικό επίπεδο από τον πρωθυπουργό στην Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Στο ξενοδοχείο πάντως βρίσκεται από σήμερα και διμοιρία των ΜΑΤ αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες και για πλημμελή ασφάλεια που είχε παράσχει στα τεχνικά κλιμάκια η κυβέρνηση.

Και όλα αυτά, ενώ ανέκυψε και η ασθένεια του στενού συνεργάτου του κυρίου Βαρουφάκη και επικεφαλής των τεχνικών διαπραγματεύσεων από ελληνικής πλευράς, κύριο Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος φέρεται πως για το λόγο αυτό αναχώρησε το μεσημέρι από το γραφείο του το μεσημέρι στη μία. Άλλες πληροφορίες που έλεγαν πως ο κύριος Χουλιαράκης έφυγε από το υπουργείο για να έχει επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια ή για να προετοιμάσει συνεδρίαση του Brussels Group, δεν επιβεβαιώνονται από τα υπουργείο.

Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney.gr, ο κύριος Χουλιαράκης βρισκόταν ακόμα και μέχρι πολύ αργά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής στο γραφείο του στο υπουργείο Οικονομικών, για να συντονίσει την πρόοδο των τεχνικών διαπραγματεύσεων.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα