Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Στ. Μάνος: Υποκριτές, ψεύτες και πραγματικότητα

"Eχουμε πια ελάχιστο χρόνο πριν γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Δεν χρειάζεται να τον αναλώσουμε σε εξεταστικές και ανόητες ΄διαπραγματεύσεις΄ διότι η αλήθεια είναι μπροστά μας και φωνάζει ΄κάντε κάτι για τις δαπάνες΄!", προειδοποιεί ο Στέφανος Μάνος με επιστολή στην Καθημερινή την οποία δημοσιεύει στο λογαριασμό του στο facebook.

Αναλυτικά στην επιστολή του ο πρώην υπουργός αναφέρει τα εξής:

"Δημαγωγοί, υποκριτές και ψεύτες αναζητούν την «αλήθεια» για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο. Εξαιτίας της ιδιότυπης συμμαχίας Τσίπρα - Καραμανλή, η «αλήθεια» αναζητείται μόνο στη μετά Καραμανλή περίοδο, 2010 μέχρι σήμερα. Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε σε μερικούς ιστότοπους άρθρο του προέδρου της Δράσης κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη με στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι πρέπει να γνωρίζει όποιος θέλει να θεωρείται ενημερωμένος. Oλα τα στοιχεία είναι της Eurostat. Από το 2001 έως το 2009 το κράτος στο σύνολό του ξόδεψε 826 δισ. ευρώ και εισέπραξε 691. Μπήκε μέσα 135 δισ.! Για να καλύψει τη διαφορά δανείστηκε. 

Για να έχει ο βιαστικός αναγνώστης μια πρακτική αίσθηση του αριθμού 135 δισ., επισημαίνω ότι ισούται με 52 φορές τον καταραμένο ετήσιο ΕΝΦΙΑ. 

Καθυστερημένα, πολύ καθυστερημένα, κατάλαβαν το 2010 οι δανειστές ότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Eτσι φτάσαμε στο Μνημόνιο. Για να μη βουλιάξουμε, δέχθηκαν να μας δανείσουν ξανά, έως ότου συνέλθουμε, αν εμείς συμφωνήσουμε να μη συνεχίσουμε να κάνουμε όσα μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Η συμφωνία κατεγράφη σε Μνημόνιο. Στη συνέχεια, οι δημαγωγοί και ψεύτες βάλθηκαν να μην τηρούν όσα συμφωνήθηκαν. Ο ένας μετά τον άλλο έσκιζαν το Μνημόνιο. Στην πενταετία, από το 2010 έως το 2014 (πάντα με στοιχεία της Eurostat), ξοδέψαμε 91 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα εισπράξαμε! 

Το 2014 φάνηκε να είχε βρεθεί επιτέλους μια κάποια ισορροπία (που φιλοδοξεί να ανατρέψει η νέα κυβέρνηση το 2015). Το 2014 είχαμε, σύμφωνα με τη Eurostat, επαναφέρει το έλλειμμα στα επίπεδα του 2001: 6,3 δισ. ευρώ το 2014, 6,6 δισ. ευρώ το 2001. Πώς όμως έγινε αυτό; Τα έσοδα (δηλαδή κυρίως οι φόροι) αυξήθηκαν 23 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2001 και τα έξοδα (τα λεφτά που ξοδεύει το κράτος για τις υπηρεσίες που παρέχει στου πολίτες) επίσης αυξήθηκαν κατά 23 δισ. ευρώ. Αναρωτιέμαι, ποιος πιστεύει ότι η ποιότητα των παρεχομένων από το κράτος υπηρεσιών είναι σήμερα πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ήταν το 2001; Aν η ποιότητα των υπηρεσιών δεν είναι καλύτερη, γιατί πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες 23 δισ. ευρώ παραπάνω; Χωρίς καμιά αμφιβολία, αν δεν ξοδεύαμε αυτά τα 23 δισ. ευρώ παραπάνω για τις ίδιες ή χειρότερες υπηρεσίες, σήμερα η Ελλάδα δεν θα ήταν σε Μνημόνιο και θα μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές με μηδενικά επιτόκια, όπως οι κουτόφραγκοι. 

Με τις δημοσιονομικές επιδόσεις που αναδεικνύει η Eurostat, δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση ότι κανείς δεν μας εμπιστεύεται. Eχουμε πια ελάχιστο χρόνο πριν γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Δεν χρειάζεται να τον αναλώσουμε σε εξεταστικές και ανόητες «διαπραγματεύσεις» διότι η αλήθεια είναι μπροστά μας και φωνάζει «κάντε κάτι για τις δαπάνες»!"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα