Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ξεσκονίζουν τα στοιχεία και για την ενέργεια

“Ξεσκόνισμα” στοιχείων που αφορούν και στη ενέργεια κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να διαπιστώσουν που βρίσκεται η εφαρμογή του προγράμματος. 

Χρησιμοποιώντας ακριβώς τον ίδιο κατάλογο με τις ελληνικές εκκρεμότητες που είχαν και πριν τις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου, οι τεχνοκράτες των θεσμών καταγράφουν την πρόοδο ως προς τις “υποχρεώσεις” του ΥΠΑΠΕΝ, ζητώντας συνεχώς ενημέρωση. Από την πλευρά του το υπουργείο τους δίνει σύμφωνα με πληροφορίες στοιχεία σε επίπεδο ενημέρωσης, χωρίς ωστόσο να προχωρά σε διάλογο μαζί τους επί των πολιτικών της νέας κυβέρνησης.


Δίνουμε  με λίγα λόγια στοιχεία για το ποια ακριβώς είναι σήμερα η κατάσταση, χωρίς ωστόσο να ενημερώνουμε και για το ποιά πολιτική θα ακολουθήσουμε. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το θέμα με τους λιγνίτες. Στο ερώτημα τι θα κάνετε σχετικά με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που καταδίκασε την ΔΕΗ για το μονοπώλιο στο λιγνίτη, η απάντηση που παίρνουν είναι ότι η ελληνική πλευρά θα εξετάσει διάφορες εναλλακτικές χωρίς ακόμη να έχει διαμορφώσει τελική άποψη. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες η παραχώρηση ανενεργγών λιγνιτικών κοιτασμάτων σε ιδιώτες δεν συγκερντρώνει πολλές πιθανότητες. 

Δεύτερο παράδειγμα είναι ότι το θέμα του ΕΤΜΕΑΡ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρξαν επίμονα ερωτηματικά των τεχνικών κλιμακίων προς το ΥΠΑΠΕΝ για την απόφαση σχετικά με ΕΤΜΕΑΡ και τη ΡΑΕ, για να εισπράξουν την απάντηση ότι όλες οι κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ωστόσο η άσκηση τιμολογιακής πολιτικής αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του μετόχου, δηλαδή του Δημοσίου, και του εκάστοτε υπουργείου.

Ερωτήματα διατυπώνονται για δεκάδες ανοικτά θέματα. Τέτοιο για παράδειγμα είναι οι δημοπρασίες τύπου NOME. Υπενθυμίζουμε ότι η ΡΑΕ είχε ετοιμάσει καιρό τώρα ένα σχέδιο, ωστόσο οι δανειστές είχαν εκφράσει ενστάσεις, ζητώντας αλλαγές. Η διαφορά έγκειτο το ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν έβλεπε τις δημοπρασίες λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, ως μέθοδο, κυρίως, μόχλευσης του ανταγωνισμού στη λιανική του ρεύματος και όχι ως «εργαλείο» εξασφάλισης ανταγωνιστικού ρεύματος στη βιομηχανία, όπως τις έβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι διαφορετικές επιδιώξεις «μεταφράζονταν» και σε διαφορετικό περιεχόμενο του σχεδίου NOME.

Αλλο θέμα για το οποίο ζητείται ενημέρωση αφορά στο Μηχανισμό Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού. Η πρόταση που είχε επεξεργαστεί η ΡΑΕ, επί προηγούμενης φυσικά κυβέρνησης, μιλούσε για δραστική (πάνω από 50%) μείωση του πυλώνα της διαθεσιμότητας ισχύος και της τιμής των αντίστοιχων ΑΔΙ, με ισότιμη όμως συμμετοχή στον πυλώνα αυτό όλων των κατανεμόμενων μονάδων, ανεξαρτήτως τεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα