ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Νέο εποπτικό όργανο για τις τράπεζες σχεδιάζει η κυβέρνηση

Του Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Ριζική αναδιάρθρωση στο πεδίο της εποπτείας των ελληνικών τραπεζών σχεδιάζει η κυβέρνηση, πέρα και ανεξάρτητα από εκείνη που ασκούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδος.


Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου φορέα, ο οποίος θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και θα ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στη λειτουργία των τραπεζών. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, ο κανονιστικός έλεγχος και η συναφής εποπτεία θα παραμείνει στην ΕΚΤ, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά ο λειτουργικός έλεγχος θα περάσει στο νέο φορέα και θα επεκτείνεται, πέρα από τις τράπεζες, σε όλο το χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή ασφαλιστικές, εταιρείες, επενδυτικές κ.λπ. Η εποπτεία του κλάδου θα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους υπάρχοντες φορείς εποπτείας, οι οποίοι θα διατηρηθούν.

Το ελληνικό σχέδιο έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των εκπροσώπων των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες καθώς εκτιμούν ότι πρόκειται για απόπειρα να παρακαμφθεί η εποπτεία της ΕΚΤ και της ΤτΕ. 

Αναφορά για το σχέδιο δημιουργίας του νέου φορέα υπάρχει στη λίστα Βαρουφάκη η οποία εστάλη στους δανειστές.

Αντίστοιχα σχήματα υπάρχουν σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το καλύτερο μοντέλο για την Ελλάδα θεωρείται το γερμανικό με την Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας ή Bafin, όπως είναι ευρύτερα γνωστή.

Πηγές της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, που είναι και αρμόδια για τα τραπεζικά θέματα, έλεγαν ότι ο έλεγχος θα αφορά θέματα που ξεκινούν από τη διασφάλιση της νομιμότητας και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω της συνεργασίας με το τραπεζικό σύστημα, θα επεκτείνονται στον έλεγχο για προβληματικές χορηγήσεις, την προστασία καταναλωτή, αλλά και γενικότερα τη διασύνδεση του τραπεζικού συστήματος με την οικονομία.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν επίσης ότι ο νέος φορέας δεν πρόκειται να υποκαταστήσει την ευρωπαϊκή εποπτεία, αντίθετα θα τη συμπληρώσει, αφού η εποπτεία της ΕΚΤ και της ΤτΕ περιορίζονται σε κανονιστικά θέματα και αφήνει εκτός μια ευρύτατη γκάμα θεμάτων που σε άλλες χώρες καλύπτονται από παρεμφερείς οργανισμούς. Το κενό φάνηκε τα τελευταία χρόνια καθώς οι τράπεζες εκτέθηκαν σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια χωρίς να υπάρχει ουσιαστική λειτουργική εποπτεία από την ΤτΕ, ούτε μέριμνα για την προστασία του καταναλωτή και τον προσανατολισμό του τραπεζικού συστήματος στο στόχο της εύρυθμης λειτουργίας της οικονομίας.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα