Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Ο Ντράγκι απειλεί να "πνίξει" τις ελληνικές τράπεζες

Λίγες ώρες μετά τη λήξη του Eurogroup όπου δεν υπήρξε συμφωνία για την Ελλάδα, το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει ένα ενδεχόμενο που πραγματικά θα σημαίνει μεγάλο χτύπημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 
Συγκεκριμένα, το γερμανικό πρακτορείο υπογραμμίζει πως η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω κουρέματος της αξίας των εχέγγυων, τα λεγόμενα collateral, των ελληνικών τραπεζών και κυρίως σε ότι αφορά τα ελληνικά ομόλογα. 


Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το περιθώριο ρευστότητας που έχουν οι 4 συστημικές τράπεζες θα υποχωρήσει από τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι τώρα μόλις στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Ο ίδιος ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι μετά το Eurogroup στη Λετονία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης της ρευστότητας της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες, μέσω αυτού του κουρέματος των εγγυήσεων που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες ως εχέγγυα, ώστε να αντλούν ρευστότητα από τον μηχανισμό ELA. 

Έτσι εάν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί αυτό θα σημάνει πως οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες θα έχουν πλέον περιορισμένη πρόσβαση στον μηχανισμό του ELA, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ρευστότητα των τραπεζών. 

Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει μέσω του ELA ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, όσο εκείνες παραμένουν βιώσιμες. 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Πέτερ Έρλιχ ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας ενδέχεται "να εξετάσει αλλαγές" σε ό,τι, αφορά τα δάνεια του ELA. Δεν έδωσε όμως καμία άλλη διευκρίνιση.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα