Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Υπ΄ ατμόν το Μαξίμου για τη μετανάστευση:Τα έκτακτα μέτρα

Της Νίκης Ζορμπά

Περισσότερες από τρεις ώρες διήρκεσε η έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για τη μετανάστευση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, στον απόηχο των δηλώσεων της Τασίας Χριστοδουλοπούλου ότι  "δεν υπάρχουν πλέον μετανάστες" καθώς "όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα μας είναι πλέον πρόσφυγες" και τους βλέπουμε επειδή... λιάζονται.

Στην Κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Γ. Σακελλαρίδη, υπάρχει η πρόθεση διάχυσης των προσφύγων στην Ε.Ε, καθώς, όπως αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό.

Στη σύσκεψη, αποφασίστηκε, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: 


1.    Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
2.    Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους.
3.    Εγκρίθηκε σχέδιο  για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, 
4.    Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ορθή επανάληψη χωρίς το ...ταξιδιωτικά

Πριν από λίγο, το Μέγαρο Μαξίμου, διένειμε νέα ανακοίνωση-ορθή επανάληψη της γραπτής δήλωσης του Γ. Σακελλαρίδη, στην οποία, η διατύπωση του δεύτερου μέτρου, έγινε ως εξής: "2.    Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα."

Αναλυτικά, η δήλωση του Γ. Σακελλαρίδη: 

"Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία.

Από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια αλλά ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους. 

Στην διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν οι:
-    Βούτσης Νίκος, υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ,
-    Πανούσης Γιάννης, αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,
-    Δρίτσας Θόδωρος, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και
-    Χριστοδουλοπούλου Τασία, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Επίσης συμμετείχαν οι κύριοι:
-    Αθανασόπουλος Αθανάσιος, ναύαρχος Λιμενικού
-    Πατρινός Νικόλαος, υπαρχηγός Β’ Λιμενικού και Καλογερόπουλος Αριστείδης, ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε: 
1.    Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
2.    Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
3.    Εγκρίθηκε σχέδιο  για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, 
4.    Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά.  Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές". 

Σημειώνεται ότι τελευταίος αποχώρησε από την διυπουργική ο Γ. Πανούσης, ο οποίος παρέμεινε επί μία ώρα στο Μαξίμου μετά το πέρας της διυπουργικής.

Και σύσκεψη οικονομικού επιτελείου

Τη διαβούλευση για τη μετανάστευση διαδέχθηκε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον Πρωθυπουργό και τη συμμετοχή των Γ. Βαρουφάκη, Γ. Δραγασάκη, Γ. Σταθάκη, Ευ. Τσακαλώτου και Ν. Θεοχαράκη.

Επικοινωνία Τσίπρα- Λι Κετσιάνγκ

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης της πολυεπίπεδης συνεργασίας των δύο χωρών κατά την επόμενη περίοδο και η ανταλλαγή επισκέψεων των δύο πρωθυπουργών.

Συνάντηση και με Π. Καμμένο

Το πρωί, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον κυβερνητικό του εταίρο, υπουργό Εθνικής Αμύνης και πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, εν όψει της αυριανής επίσκεψης του ΥΠΕΘΑ στη Μόσχα, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα