ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Τα νέα έντυπα της φετινής Φορολογικής Δήλωσης/Η μεγάλη παγίδα στις φετινές φορολογικές δηλώσεις - Πώς θα πληγούν από το πρώτο ευρώ οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια - Οι κρίσιμες ημερομηνίες

 Υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή έως 30/6

Φέτος για πρώτη φορά θα φορολογηθούν οι αγρότες με 13% από το πρώτο ευρώ
- Αυξήθηκαν οι πίνακες με τα τεκμήρια, με αγορά επιχειρήσεων, εταιρικών μεριδίων και ανέγερση οικοδομών
- Μέχρι την 30/06/2015 θα πρέπει να υποβληθούν φέτος οι φορολογικές δηλώσεις με την πρώτη δόση εξόφλησης του φόρου να καταβάλλεται ως τις 31/07/2015
- Το νέο έντυπο Ε1 που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως περιουσιολόγιο 
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΕΝΤΥΠΑ




Πολλές παγίδες κρύβει όπως αποκαλύπτεται το νέο έντυπο Ε1 της εφορίας, το οποίο είναι πιο πυκνό στη δομή του από τις προηγούμενες χρονιές και περιλαμβάνει περισσότερους κωδικούς, όπως υπογράμμισε το ρεπορτάζ του Mega. 

Πάντως, το συγκεκριμένο έντυπο με την υπάρχουσα μορφή του δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ως περιουσιολόγιο, εκτός εάν προστεθούν επιπλέον στοιχεία. 

Η μεγαλύτερη παγίδα που κρύβει το συγκεκριμένο έντυπο είναι στον πίνακα 4, όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και η παγίδα αφορά εκείνους που αμείβονται με μπλοκάκι.

Οι αμειβόμενοι με μπλοκάκι μπορούσαν μέχρι πέρυσι να δηλωθούν ως μισθωτοί και να φορολογηθούν ανάλογα. Δηλαδή με την κλίμακα των μισθωτών και να έχουν έτσι το προνόμιο της έκπτωσης 2.100 ευρώ ως αφορολόγητο. Σε αυτό το έντυπο όμως δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. 

Και το ερώτημα είναι εάν αυτή η παράλειψη πρόκειται για λάθος ή τελικά όλοι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια θα δουν να φορολογούνται τα εισοδήματά τους με 26% από το πρώτο ευρώ. 

Μία επιπλέον παγίδα που υπάρχει είναι πως υπάρχει πλέον ειδικός πίνακας για τη φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων με βάση βιβλία και στοιχεία. Έτσι οι αγρότες για πρώτη φορά θα φορολογηθούν με 13% από το πρώτο ευρώ. 

Επιπλέον αλλαγές υπάρχουν και στους πίνακες με τα τεκμήρια, καθώς προστέθηκαν και νέα τεκμήρια όπως η αγορά επιχειρήσεων, εταιρικών μεριδίων και η ανέγερση οικοδομών. 

Εν τω μεταξύ μέχρι την 30/06/2015 θα πρέπει να υποβληθούν φέτος οι φορολογικές δηλώσεις με την πρώτη δόση εξόφλησης του φόρου να καταβάλλεται ως τις 31/07/2015, τη δεύτερη ως τις 30/09/2015 και την τρίτη δόση έως τις 30/11/2015 ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης.

Αυτό υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Παράλληλα με απόφαση της Γενικής Γραμματεώς Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, ορίστηκε ο τύπος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2014, καθώς και των λοιπών εντύπων που συνυποβάλλονται με αυτή (έντυπο Ε2-αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας και έντυπο Ε3-κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα).

Σημειώνει ότι η υποβολή όλων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (αρχικών, τροποποιητικών, εμπρόθεσμων και εκπρόθεσμων) καθώς και των εντύπων Ε2, Ε3 μαζί με την κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης, γίνεται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες taxisnet.

Τα λοιπά δικαιολογητικά, όπως προβλέπονται κατά περίπτωση, δεν συνυποβάλλονται αλλά φυλάσσονται για τον έλεγχο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε χειρόγραφη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα