Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

"ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΟΙ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ'' - ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


«…Δυνατὰ δὲ οἱ προύχοντες πράσσουσι καὶ οἱ ἀσθενεῖς ξυγχωροῦσιν»


Αυτή είναι η περίφημη φράση από τον Διάλογο των Μηλίων του Θουκυδίδη,η οποία ήταν, είναι και θα είναι επίκαιρη, από όποια σκοπιά κι αν εξεταστεί. Με αυτή τη φιλοσοφία, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναμένεται να δει το νέο του βιβλίο, που τιτλοφορείται «Οι αδύναμοι υποχωρούν και αποδέχονται – Η Ευρωπαϊκή κρίση και το οικονομικό μέλλον της Αμερικής», στα ράφια των βιβλιοπωλείων, τον Ιανουάριο του 2016, κάνοντας χρήση του δεύτερου μέρους της φράσης του Θουκυδίδη, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ξεκινήσει άλλο ένα επικριτικό συγγραφικό του έργο, τονίζοντας στην κατάσταση των οικονομικά κατώτερων στρωμάτων των κοινωνιών της Ευρωζώνης.





«Η τύχη της παγκόσμιας οικονομίας κρέμεται από μία κλωστή, και η Ευρώπη κάνει ό,τι μπορεί για να την υπονομεύσει, να αποσταθεροποιήσει την Αμερική και να δημιουργήσει νέες μορφές αυταρχισμού. Η Ευρώπη έχε βυθίσει τον κόσμο σε ειδεχθές τέλμα δύο φορές μέσα στα τελευταία εκατό χρόνο… και μπορεί να το κάνει ξανά» αναφέρεται στην αρχή της δημοσιευμένης περίληψης του βιβλίου του Έλληνα τσάρου της Οικονομίας.


Σύμφωνα με αυτήν, στο βιβλίο ο κ. Βαρουφάκης παραθέτει το παράδειγμα της Αμερικής, η οποία εγκατέλειψε την Ευρώπη το 1971 από τη ζώνη του δολαρίου, ανάγκασε τους Ευρωπαίους ηγέτες να δημιουργήσουν μια νομισματική ένωση 18 κρατών που δεν θα είχαν έλεγχο των ίδιων τους των χρημάτων, χωρίς δημοκρατική λογοδοσία και χωρίς μία κυβέρνηση να υποστηρίζει την κεντρική τράπεζα.


Η παράξενη αυτή οικονομική υπερδύναμη δεν ήταν εφοδιασμένη με κανένα από εκείνα τα όπλα που είναι απαραίτητα για να απορροφήσουν τα σοκ μιας χρηματοοικονομικής κρίσης, ενώ ο σχεδιασμός της διασφάλιζε ότι η κρίση, όταν θα ερχόταν, θα ήταν μαζική. Όταν η καταστροφή χτύπησε το 2009, η Ευρώπη στράφηκε εναντίον του εαυτού της, ταπεινώνοντας εκατομμύρια αθώων πολιτών, οδηγώντας λαούς στην απελπισία και θωρακίζοντας μια μορφή μισαλλοδοξίας που είχαμε να δούμε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Στην επική μάχη για την ακεραιότητα και την ψυχή της Ευρώπης, οι δυνάμεις της λογικής και του ανθρωπισμού θα πρέπει να υπερνικήσουν τις νέες μορφές αυταρχισμού. Η ευρωπαϊκή κρίση είναι γεμάτη από ριζοσπαστικά οπισθοδρομικές δυνάμεις που έχουν την ικανότητα να προκαλούν ανθρωπιστικές αιματοχυσίες, σβήνοντας την ελπίδα της κοινής ευημερίας για τις επόμενες γενιές. Η αρχή της ακόμη μεγαλύτερης λιτότητας για τις ευρωπαϊκές οικονομίες που υποφέρουν και από τις πιο βαθιές υφέσεις θα ήταν γραφική εάν δεν ήταν ήδη ο προάγγελος του μισανθρωπισμού και του ρατσισμού.


Σ’ αυτό το βιβλίο, ο Βαρουφάκης προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές με τις οποίες ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να παρέμβει και βοηθήσει στη διάσωση της Ευρώπης και την αποτροπή της καταστροφής, ενώ παρουσιάζει την απώτατη στάση κατά της λιτότητας. Με υπομονή, πληροφορίες, και ενίοτε με χιουμοριστική γραφή, προειδοποιεί ότι η κατάρρευση του παράλογου ευρωπαϊκού καπιταλισμού που μαστίζεται από την κρίση πρέπει να αποτραπεί με κάθε κόστος. Η Ευρώπη, υποστηρίζει, είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στους Ευρωπαίους».fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα