ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ρεύμα αλλαγής στις σχέσεις ΔΕΗ - βιομηχανίας

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η χθεσινή μέρα ήταν σημαντική για τη βιομηχανία και τον αγώνα που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, που αποτελεί προϋπόθεση για την επανεκκίνηση του παραγωγικού τομέα της χώρας. Αφενός είχαμε την αποκάλυψη από το Capital.gr της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού που απέρριψε την προσφυγή της ΔΕΗ που ζητούσε να κηρυχθεί παράνομη κρατική ενίσχυση η διαιτητική απόφαση για το Αλουμίνιο και η τιμή των 44 ευρώ η μεγαβατώρα (περιλαμβανομένων όλων των χρεώσεων συν των ρύπων). Αφετέρου στο αρμόδιο υπουργείο παραγωγικής ανασυγκρότησης είχαμε την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για τη βιομηχανία, η οποία τελικά θα επικεντρωθεί στο θέμα της διακοψιμότητας, αφήνοντας σε επόμενο στάδιο την εξέταση άλλων ρυθμιστικών και φορολογικών εκκρεμοτήτων.


Τώρα σε σχέση με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει μια σειρά από δεδομένα που αναλύονται στο σκεπτικό που δεν ακουμπούν μόνο τις σχέσεις ΔΕΗ Αλουμινίου αλλά εκτείνονται σε όλη τη βιομηχανία.

Ποια είναι αυτά;

Καταρχάς η περιγραφή της αγοράς και του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην προμήθεια ή αλλιώς του «μονοψωνίου» στην παραγωγή. Η Επιτροπή απορρίπτει ένα βασικό επιχείρημα που διατυπώνεται κάποιες πλευρές ότι δηλαδή η βιομηχανία μπορεί εάν θέλει να στραφεί αλλού αφού η αγορά έχει απελευθερωθεί στην παραγωγή και υπάρχουν ιδιώτες που ελέγχουν το 30% της παραγωγής. Η Επιτροπή λοιπόν ξεκαθαρίζει ότι πελάτες της Υψηλής Τάσης με μεγάλες καταναλώσεις δεν μπορούν να στραφούν αλλού είτε σε εισαγωγές είτε σε άλλους παραγωγούς λόγω του ιδιαίτερου προφίλ που έχουν. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τις εισαγωγές λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στις διασυνδέσεις αλλά και των αναγκών σε υψηλά φορτία που έχει η βιομηχανία.

Το δεύτερο κομβικό σημείο αφορά στο benchmark της τιμής που αναγνωρίζεται ως εύλογο από την ΕΕ που θεωρεί ότι δεν υπάρχει κρατική ενίσχυση. Εδώ λοιπόν έχουμε και την εξής λεπτομέρεια: την περίοδο που αποφασιζόταν η διαιτησία η τιμή του πετρελαίου ήταν στα 110 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αερίου στα 11 ευρώ /mmbtu. Σήμερα η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει στα 50 δολάρια και του αερίου στα 7 ευρώ/mmbtu.

Εκτός όμως από την απόφαση που πλέον θέτει νέες βάσεις συνολικά για το θέμα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και του μονοπωλίου της ΔΕΗ, υπάρχουν και οι εξελίξεις στο μέτωπο της διακοψιμότητας. Στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής που δημιουργήθηκε για να εξετάσει το ενεργειακό της βιομηχανίας, έγινε μια πρώτη εξέταση και ανάλυση των παραμέτρων του μέτρου της διακοψιμότητας, Η βιομηχανία από την πλευρά της ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος και η ΥΑ που είχε ετοιμαστεί και εγκριθεί από την ΕΕ επί της προηγούμενης κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα φέρει νέα καθυστέρηση και κίνδυνο απόρριψης του μέτρου. Πάντως το κλίμα που μεταφέρεται από τη σύσκεψη είναι εξαιρετικά θετικό και η βιομηχανία φαίνεται ικανοποιημένη από τον τρόπο που φαίνεται να προσεγγίζουν τα θέματα τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ (τουλάχιστον για το θέμα της διακοψιμότητας). Αγκάθι παραμένει η χρηματοδότηση του μέτρου ενώ χθες συζητήθηκαν και κάποιες εναλλακτικές που θα μπορούσαν να δώσουν λύση. Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή καλείται να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι τέλος του μήνα στον υπουργό Π. Λαφαζάνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα