Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Το 10% των επιχειρήσεων της Μέσης Τάσης χρωστούν στη ΔΕΗ το 75% των συνολικών οφειλών Μέσης Τάσης!

Ένα 10% των επιχειρήσεων της Μέσης Τάσης ευθύνεται για το 75% του συνόλου των χρεών της κατηγορίας αυτής προς τη ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα από τις 10.000 των επιχειρήσεων-πελατών της ΔΕΗ στη Μέση Τάση, οι 3.800 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εξ αυτών, το 10%, δηλαδή περίπου 380 επιχειρήσεις, χρωστούν το 75% του συνόλου των οφειλών. Χρωστούν συγκεκριμένα 155 εκατ. ευρώ όταν το σύνολο των ανεξόφλητων χρεών της Μέσης Τάσης προς τη ΔΕΗ φτάνει τα 206 εκατ. ευρώ. Σκεφτείτε μάλιστα ότι τα 70 εκατ. ευρώ των οφειλών αφορούν όλες κι όλες 55 επιχειρήσεις.


Πρόκειται για κακοπληρωτές με ονοματεπώνυμο, που μπαινοβγαίνουν τα τελευταία χρόνια σε ρυθμίσεις της ΔΕΗ χωρίς να τις τηρούν. Το καθεστώς αυτό αλλάζει, για όλους, άρα και για τις επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας.

Μέχρι σήμερα πλήρωνε κάποιος την προκαταβολή, εντασσόταν στον διακανονισμό, έπειτα από μία-δύο δόσεις έπαυε να πληρώνει, οπότε έχανε τη ρύθμιση αλλά υπέβαλλε εκ νέου αίτημα, έμπαινε σε νέα ρύθμιση κ.ο.κ. Φαύλος κύκλος δηλαδή. Αυτό που από εδώ και πέρα αλλάζει είναι ότι για να ενταχθεί κάποιος σε ρύθμιση θα πρέπει πρώτα να ξεχρεώσει τις οφειλές που έχει από την προηγούμενη. Διαφορετικά, νέα ρύθμιση «δεν δίδομεν».

Το πρόβλημα είναι πως η τάση με τα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι αυξητική. Από 182 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2014, έχουν φτάσει στα 206 εκατ. ευρώ (μιλάμε πάντα για τη Μέση Τάση), κι όλα αυτά όταν το 2011 βρίσκονταν στα 24 εκατ. ευρώ. Μέσα σε τέσσερα δηλαδή χρόνια, τα χρέη έχουν... δεκαπλασιαστεί.

Ίδια φυσικά είναι και η εικόνα με τα συνολικά χρέη προς τη ΔΕΗ από κάθε πηγή. Βρίσκονται στα 1,88 δισ. ευρώ, από 1,7 δισ. στο τέλος του 2014 και από μόλις 702 εκατ. ευρώ το 2011.

Εκείνο το εξάμηνο όπου συνέβη τα μεγάλο “μπαμ” με τα χρέη προς τη ΔΕΗ είναι το Νοέμβριος 2011-Φεβρουάριος 2012. Πρόκειται για το διάστημα όπου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το “χαράτσι”. Το κράτος τότε ζήτησε από τους καταναλωτές μέσα στο συγκεκριμένο εξάμηνο να καταβάλλουν επιπλέον μέσω της ΔΕΗ το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.

Για να έχει κανείς μια πιο ακριβή εικόνα, η ΔΕΗ εισπράττει κάθε χρόνο περί τα 8 δισ. ευρώ. Εδώ μέσα περιλαμβάνονται όχι μόνο οι χρεώσεις για το ρεύμα, αλλά και άλλες για τις οποίες η ΔΕΗ κάνει απλά τον εισπράκτορα, (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ, τέλη, κλπ). Καθαρά την τσέπη της βάζει περίπου τα 6 δισ. ευρώ. Εφόσον λοιπόν εισπράττει σε ετήσια βάση γύρω στα 8 δισ. ευρώ, η αναλογία ανά τετράμηνο είναι 2,5 δισ. ευρώ. Ξαφνικά λοιπόν εκείνο το τετράμηνο, στα συνηθισμένα 2,5 δισ. ευρώ που έπρεπε να πληρώσουν οι πελάτες της προστέθηκαν άλλα τόσα, και ο λογαριασμός έφτασε τα… 5 δισ. ευρώ. Έτσι κάπως ξεκίνησε η τρελή αυτή κούρσα με τα φέσια προς τη ΔΕΗ που δεν έχει τελειωμό…http://energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα